Evakuering stoppet: Russerne angriber på trods af våbenhvile

05/3/22 12:13

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Trods en aftale om våbenhvile, er russiske styrker alligevel gået til angreb i Ukraine.

En planlagt evakuering af civile ukrainske borgere i byen Mariupol er blevet udskudt. Sådan lyder det i en kort opdatering fra myndighederne i byen ifølge The Guardian.

Årsagen til, at den planlagt evakuering alligevel ikke vil finde sted er, at  de russiske styrker, der i de seneste dage har formået at omringe byen, har valgt ikke at respektere den aftalte våbenhvile.

Ifølge Reuters var der aftale en våbenhvile mellem russiske og ukrainske styrker, der skulle muliggøre, at civile ukrainere, der opholder sig i byen Mariupol kan forlade byen, uden at bliver angrebet.

I og med, at de russiske styrker i og omkring byen ikke har respekteret denne våbenhvile, er der nu truffet en ebslutning om at udsætte den civile evakuering, der ellers var planlagt til denne lørdag.

I en meddelelse, der er blevet udsendt af byrådet i Mariupol, er beboerne i og omkring byen blevet bedt om at vende tilbage til sikre opholdssteder i byen.

Ydermere fremgår det af meddelelsen, at de civile borgere skal afvente yderligere oplysninger om evakuering. Derfor vides det ikke, om den planlagt evakuering vil kunne blive genoptaget i løbet af lørdagen.

Byens viceborgmester, Sergej Orlov, har desuden udtalt sig til BBC News, hvor han forklarede om de vanskeligheder, der mødte byens civile borgere, da de forsøgte at evakuere.

Det betyder, at de tusindvis af byens over 400.000 indbyggere, der havde planer om at forlade byen i dag på sikker vis, på nuværende tidspunkt ikke har den mulighed.

Ifølge Ritzau er der dog endnu ingen uafhængige kilder, der har bekræftet, at der har været et brud på våbenhvilen.