Facebook-grupper bruges til ulovlige handler og aftaler

Af: Asger Risom

|

28/10/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Politiet rapporterer stigende aktivitet i lukkede grupper, hvor brugere indgår ulovlige aftaler.

Lige nu læser andre også

I flere lukkede Facebook-grupper ser man en tendens, hvor danske brugere tilbyder diverse ulovlige tjenester og hælervarer. Det inkluderer alt fra at overtage klip i kørekortet for andre bilister til hjælp med forsikringssvindel eller svindel med sociale ydelser. Der er også tilbud om at forfalske pas og dokumenter.

Mere digital aktivitet efter Pusher Streets lukning

Ifølge Simon Hansen, vicepolitiinspektør ved Københavns Politi, er en større del af den kriminelle aktivitet flyttet til Facebook efter lukningen af Pusher Street. Han bemærker, at disse grupper skaber en form for anonymitet, der kan give indtrykket af, at handlingerne er mindre strafbare, hvilket dog ikke er tilfældet. “Hvis man køber hælervarer, er det lige så forbudt at gøre det på en bodega som i en lukket Facebook-gruppe,” understreger Hansen.

Organisationen Digitalt Ansvar: Facebook gør kriminalitet let

Ask Hesby Holm, direktør i organisationen Digitalt Ansvar, mener, at sociale medier som Facebook gør det for nemt at udføre kriminelle handlinger online. Han påpeger, at mange kriminelle vælger Facebook fremfor det mørke internet, fordi der her er en større kundegruppe, og anonymiteten er let at opretholde. Holm efterlyser en mere effektiv indsats fra sociale medier til at finde og fjerne disse grupper.

Justitsminister Peter Hummelgaard kalder de kriminelle aktiviteter i Facebook-grupperne "uacceptable" og retter en del af ansvaret mod Facebooks ejer, Meta, og andre tech-giganter. Hummelgaard mener, at platformene ofte benyttes til kriminalitet og ønsker, at politiet får bedre muligheder for at lukke problematiske grupper og sider.

Facebooks respons: En konstant kamp mod kriminelle

Martin Ruby, Facebooks politiske chef i Norden, udtaler i et skriftligt svar til DR, at virksomheden arbejder konstant på at fjerne indhold og profiler, der bryder reglerne. Facebook opfordrer brugerne til at anmelde mistænkelige sider, men påpeger samtidig, at mange kriminelle handlinger foregår i private beskeder, hvor Facebook ikke har mulighed for at kigge med.

Justitsministeren opfordrer også borgere til at anmelde ulovligt indhold til politiet for at styrke retsfølelsen i samfundet.

Anbefalet til dig