”Det er frygteligt at tænke på, at skovning midt i fuglenes yngletid har kostet to prægtige ørneunger livet”, siger DOF’s formand Egon Østergaard.
Firmaet, som har stået for fældningen af redetræet, har ligeledes været bekendt med, at der var havørne, som ynglede i skoven, men forklarer sig med, at firmaet havde en skovfoged ude at besigtige skovområdet før fældningen af nogle fyrretræer uden at opdage reden, og at firmaet ligesom skovejeren antog, at ørnene muligvis ynglede et andet sted i skoven tæt på Flyndersø.
Sagen er blevet meldt til Miljøstyrelsen og politiet, efter at en lokal ornitolog opdagede fældningen af redetræet og fandt resterne af de to døde ørneunger. Ornitologen slog alarm til skovejeren, som samme dag henvendte sig til firmaet bag fældningen.
Forekomsten af ynglende havørne i Estvadgaard Plantage har været kendt af DOF’s Projekt Ørn og skovejeren, siden en lokal ornitolog fandt en rede med havørne i 2016. Parret brugte reden i tre år, hvorefter ørnene flyttede cirka 100 meter og byggede en ny rede. Her fik ørnene unger i 2019, 2020 og i 2021. Ejeren blev straks underrettet, da DOF’s Projekt Ørns lokale redekoordinator 4. juni i år konstaterede, at der var to næsten flyvefærdige unger i reden.
Havørne yngler tidligt. De lægger æg og begynder at ruge fra midt i februar til midt i marts. I den periode og frem til, at ungerne kan flyve, er der daglig trafik til og fra reden med mad og materialer til vedligeholdelse. I juni er ungerne aktive med at træne vingerne, indtil de er klar til at flyve fra reden.
Må aldrig fældes
Redetræer med ørne, glenter og sorte storke er beskyttet året rundt og må aldrig fældes. Det fremgår af paragraf 6 i Artsfredningsbekendtgørelsen.
Redetræet i Estvadgaard Plantage blev ifølge en redegørelse fældet i forbindelse med en ordre på cirka 20 fyrretræer til bygningstømmer. Området blev inspiceret af en skovfoged fra firmaet 10. juni, og 14. juni blev træerne fældet. Ifølge redegørelsen så føreren af fældningsmaskinen heller ikke hverken den store rede eller ørneungerne, da træet blev fældet. Få dage efter blev stammerne fra de fældede træer kørt væk, stadig uden at nogen opdagede, hvad der var sket med ørnereden og ungerne.
”Derfor ser vi her tydeligt, hvor problematisk det er at fælde træer om sommeren, når der er løv på træerne, og reder med fåtallige og sårbare arter kan være meget svære at se”, siger Kim Skelmose, der er leder af DOF’s Projekt Ørn.
Først 27. juni opdagede en lokal ornitolog, som holder øje med reden for DOF’s Projekt Ørn, hvad der var sket og underrettede skovejeren. Firmaet henvendte sig derefter 29. juni til Naturstyrelsen og politiet. 30. juni blev Miljøstyrelsen underrettet. Ud over at det er ulovligt at fælde træet med havørnereden, er det i henhold til EU’s tømmerforordning forbudt at handle med ulovligt fældet træ. Derfor er det fældede træ nu beslaglagt på det savværk, som modtog fyrretræerne fra Estvadgaard Plantage.