Færre nye smittede - men nøgletal går den forkerte vej

28/9/20 12:05

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Mandag er der igen nye corona-tal.

Mandag er der igen nye tal for, hvordan corona pandemien har spredt sig i Danmark det seneste døgn. Efter et mindre fald i antallet af nysmittede søndag, så har mange været spændt på, om tendens fortsætter. 

På ugens første dag er der fortsat mange nye smittede, men ikke lige så mange som var tilfældet i slutningen af sidste uge. 435 nye personer er det seneste døgn blevet konstateret smittet med corona. Samtidig er nøgletallet for, hvor mange der er indlagt, steget. 18 flere blevet indlagt, så der i alt er 110 indlagte i Danmark. Heraf ligger ingen på intensiv eller i respirator. 

Ingen smittede er døde det seneste døgn.

Presser sundhedsvæsnet

Psykiatrien i Region Midtjylland fortæller mandag, at man oplever et stigende pres med hyppig overbelægning på de voksenpsykiatriske afdelinger. Flere tiltag skal være med til at afhjælpe situationen. Belægningen svinger ellers dagligt på de enkelte psykiatriske afdelinger i regionen, men i den seneste tid har den i gennemsnit ligget på mellem 100–120 procent. 

"Vi begynder nu for alvor at mærke coronapandemiens indflydelse på vores patienter, hvor flere har holdt sig tilbage fra at søge hjælp på grund af bekymringer for coronasmitte. Vi oplever derfor i disse uger et øget behov for indlæggelse. Det presser afdelingerne, og det har bl.a. været nødvendigt at have to indlagt på de største af sengestuerne eller tage andre rum i brug," fortæller Tina Ebler, direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland, og fortsætter:

"Det er absolut ikke optimalt for hverken patienter eller medarbejdere, men vi vil hellere beholde patienterne og bruge alternative løsninger end at sende dem hjem på grund af pladsmangel. Og det bliver ekstra presset, når vi samtidig skal forebygge coronasmitte og derfor har brug for mere plads, så patienterne ikke kommer for tæt på hinanden."

Psykiatrien arbejder med flere initiativer for at afhjælpe situationen og hjælpe patienterne bedste muligt.

"Vi har tilført ekstra penge til afdelingerne, så de kan ansætte mere personale. Men det er ikke nok, da det er svært at finde ekstra hænder i øjeblikket. Ikke kun i psykiatrien, men i hele sundhedsvæsenet på grund af bl.a. coronasituationen. Men vi arbejder på sagen f.eks. ved, at flere faggrupper kan tænkes ind i løsningen. I hvert fald er det vigtigt, at vores medarbejdere oplever at få ekstra hænder til at løse opgaven," siger Tina Ebler.