Falsk coronakur sender tusindvis på hospitalet

08/04/2020

Kathrine Frich Lindstrøm

Foto: Shutterstock
Kampen mod coronaepidemien har bragt en masse falske kurer frem. Nu har en falsk kur taget livet af mange iranere.

Mest læste i dag

I Iran kæmper man ikke længere kun mod coronavirussen, i løbet af de sidste par uger er flere hundrede døde af alkoholforgiftning og mange tusinde er blevet indlagt med symptomer.

Det skriver flere medier blandt andet abcnews.go.com, dailymail.co.uk og nytimes.com.

Antallet af døde vokser

Allerede i starten af marts skrev abcnews om de mange dødsfald i Khuzestan og Alborz provinserne i Iran. På det tidspunkt meldte de om 27 døde. Den 27. marts skriver nytimes.com om problemet og her er tallet eksploderet til hele 300 døde.

 I går den 7. april skrev dailymail.co.uk om de mange dødsfald. I deres artikel nævner de 600 døde. Et talt der altså tyder på en fordobling i antallet af døde på bare halvanden uge.

Det ligger et stort pres på de iranske sundhedsmyndigheder. Dr. Hossein Hussanian, en rådgiver for Irans sundhedsmyndigheder siger følgende:

”Andre lande har kun et problem – den nye coronavirus. Men vi kæmper to kampe. Vi skal både kurere folk for alkoholforgiftning og bekæmpe coronavirus.”

 

 

Falsk coronakur og hjemmebryg er en dødelig cocktail

Det antages at kombinationen af frygt for coronavirus, dårlig uddannelse og rygter på internettet, har fået de mange mennesker til at drikke ulovligt produceret alkohol som indeholdt metanol – også kendt som træsprit.

”Nogle af borgerne i Ahwaz havde hørt, at hvis man drak alkohol, kunne det hjælpe med at bekæmpe coronavirus, så de brugte det som en slags kur,” fortæller talsmand for Ahwaz universitet Ali Ehsanpour.

I Iran er det ellers vedtaget ved lov, at den giftige metanol skal tilføjes kunstig farve, så man kan se forskel på det og ætanol. Nogen fra det netværk af folk, der laver ulovlig hjemmelavet alkohol har tilføjet metanolen og blandet det med et afblegende middel så farven forsvandt. Derefter har de solgt det som alcohol.

Indtagelsen af drikken har ført forfærdelige konsekvenser med sig.

”En af ofrene blev blind, og andre er i kritisk tilstand,” fortæller Ehsanpour

Antallet af alkohol-dødsfald overstiger antallet af corona-dødsfald

Alkoholforgiftning med metanol er forfærdeligt. Det kan ikke smages på drikken, at det er metanol og forgiftning giver forsinket organ- og hjerneskade. Symptomerne på forgiftningen er smerter i brystet, kvalme, hyperventilation, blindhed og koma.

Dr. Hossein Hussanian siger at du fra de dødstal han har set, er der flere døde af alkoholforgiftning end coronavirus:

”Uheldigvis er der nogle provinser som Khuzestan og Fars, hvor antallet af døde af at drikke metanol er højere end antallet af døde af Coronavirus.”

Anbefalet til dig