Fantastisk nyt til 600.000 danskere

13/04/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Nu kommer der lidt gode nyheder til 600.000 danskere.

Mest læste i dag

Den 25. marts 2023 udsendte forligsmand Jan Reckendorff et mæglingsforslag om fornyelse af en lang række overenskomster på det private arbejdsmarked for perioden frem til 1. marts 2025. 

Og nu er resultatet landet. 

Sådan lyder meldingen fra Forligsinstitutionen i en meddelelse

Og selvom der på forhånd var spået en spændende afstemning, så er forslaget på lønmodtagersiden vedtaget med 79 pct. afgivne ja-stemmer, mens den på arbejdsgiversiden er forslaget vedtaget med 100 pct. ja-stemmer. 

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation lægger heller ikke skjul hende begejstring og kalder det samtidig en glædens dag: 

“Jeg er stolt af alle vores dygtige forhandlere, som under svære forudsætninger har nået resultater, medlemmerne nu har kvitteret for”, fortæller hun i en pressemeddelelse. 

Og mon ikke også det falder i god jord på lønmodtagersiden, der har set lønstigninger være i højsædet i overenskomstresultaterne. 

Men udover lønstigningerne så har der også været andre toneangivende ting at hæfte sig ved. Det står nemlig sort på hvidt, at en større del af indbetalingen til pensionen nu ender i hænderne på arbejdsgiveren. 

Det betyder helt nøjagtigt, arbejdsgiveren på mange overenskomster nu skal indbetalte 10 pct. af lønnen til pension, hvor det før hed 8 pct. 

Den ansatte slipper derfor afsted med 2 pct. mod den før hed 4 pct. - og det giver på mange måder en lønstigning på 2 pct. 

Men det slutter ikke her. 

Indbetalingen til fritvalgskontoen stiger også med 2 pct. for arbejdsgiverens vedkommende.