Farlige ekstra kilo: Så mange danske hunde og katte er for tykke

11/05/2020

Christian Granhøj Skouboe

Alt for mange hunde og katte i Danmark har lidt ekstra på sidebenene. Foto: Shutterstock
Overvægtige hunde og katte er ikke et særsyn i Danmark, og det hænger ofte sammen med, at dyrene indtager for meget mad og motionerer for lidt. Følgerne af fedme kan være kroniske sygdomme, som på sigt kan forkorte kæledyrenes levetid.

Mest læste i dag

En stor topmave, ekstra kilo på sidebenene og blævrende deller. Det lyder som beskrivelsen af et overvægtigt menneske, men faktisk er det også beskrivelsen af mange kæledyr. Ifølge et studie fra Københavns Universitet inden for Præventiv Veterinærmedicin, der undersøger overvægtige hunde i Danmark, må hver fjerde hund kategoriseres som “overvægtig” og hver femte som “svært overvægtig”. Mere end hver tredje kat vejer også for meget. Det fortæller Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 

“Vi ved, at hunde- og katteejere vil deres dyr det bedste, men forkert kost og for mange godbidder ved middagsbordet kan hurtigt tage overhånd. Hvis dyret har svært ved at bevæge sig, har åndenød, og hvis du ikke kan mærke dets ribben, er det klare tegn på overvægt,” siger Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring.

Bliver kæledyret overvægtigt, kan fedmen indirekte forårsage eller forværre mange andre sygdomme. Både hunde og katte kan opleve ledproblemer, lunge-, hjerte- eller leversygdomme, sukkersyge, mave- og tarmproblemer, nedsat modstandskraft mod infektionssygdomme samt nedsat levetid og livskvalitet.

“Overvægt forekommer hyppigst hos ældre hunner, og ingen racer er mere disponible end andre,” fortæller Tine Antvorskov. 

Sådan bekæmper du fedmen

Er din hund eller kat for tyk, eller på grænsen til at blive det, kan du hjælpe dit kæledyr på rette spor igen. Det kan du bl.a. gøre ved at følge disse råd:

For katten

  • Din kats foder og spisevaner bør tilpasses, så den kun indtager det antal kalorier, den skal bruge.
  • Tal med din dyrlæge om fodertype og mængde.
  • Vej katten mindst en gang om måneden, og hold styr på vægttabets udvikling.

For hunden

  • Nedsæt fodermængden efter hundens størrelse, aktivitetsniveau og behov for vægttab. Forhør dig hos dyrlægen om typen af slankefoder, der passer til din hund, og giv den kun dét foder. På den måde kan du sikre dig, at hunden ikke kommer til at mangle livsvigtige næringsstoffer. Introducer det nye foder gradvist ved at blande det nye foder med det gamle de første 1-2 uger.
  • Lad ikke hunden være med, når familien spiser eller tilbereder mad.
  • Hvis hunden skal have godbidder, skal de enten tages fra den samlede daglige fodermængde, eller de skal modregnes i fodermængden. Ellers kan godbidderne i sig selv forhindre vægttabet.
  • Sørg for at give hunden så meget motion som muligt f.eks. cykling, løb eller gåture i varieret terræn. Hav altid din hunds alder i tankerne, når du planlægger motionen. Spørg din dyrlæge til råds, hvis du er i tvivl om motionsmængden.
  • Vej hunden mindst en gang om måneden og hold styr på vægttabets udvikling.
     

Anbefalet til dig