FDM med opsigtsvækkende forslag: Elbilister skal have laderet

Af: Kasper Rud

|

02/10/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
FDM mener, at elbilister skal have laderet.

Lige nu læser andre også

Manglende lademuligheder udfordrer elbil-ejere: FDM foreslår laderet

Elbiler vinder hastigt frem på de danske veje, og flere danskere vælger den grønne løsning, når de køber ny bil.

Faktisk er over halvdelen af alle nyregistrerede biler nu elbiler, og snart vil antallet af rene elbiler runde 300.000.

Men for mange danskere er det stadig en udfordring at finde opladningsmuligheder nær deres bopæl. Særligt for dem, der bor i etageejendomme eller rækkehuse uden private parkeringspladser.

Det skriver FDM.

Ifølge Danmarks Statistik bor mere end hver tredje dansker i en bolig uden mulighed for at installere en privat ladeboks, hvilket gør det svært at lade elbilen nemt og billigt derhjemme. Dette bremser mange i at tage skridtet over til elbil, da manglende opladningsinfrastruktur skaber unødvendige barrierer.

For at løse dette problem foreslår FDM en såkaldt laderet, der er inspireret af et norsk initiativ fra 2020. I Norge har elbil-ejere ret til at opsætte enten en privat eller fælles ladestander ved deres bolig, selv i områder med fælles parkeringspladser. Denne ret har gjort det langt nemmere for nordmændene at skifte til elbil.

”At kunne lade sin elbil i nærheden af sin bolig bør være en naturlig ret i et grønt samfund,” udtaler Stina Glavind, administrerende direktør i FDM. Hun understreger, at den grønne omstilling bør være tilgængelig for alle danskere, uanset boligform.

For at laderetten kan blive en succes i Danmark, er det dog nødvendigt, at der følger økonomisk støtte med. FDM peger på, at penge fra de eksisterende støttemidler til ladeinfrastruktur langs større veje kan bruges til at støtte opsætningen af ladestandere i boligområder. Uden denne støtte risikerer man modstand fra beboerforeninger, som kan frygte økonomiske byrder.

Med laderetten vil flere danskere få mulighed for at vælge elbil uden de opladningsmæssige udfordringer, der i dag står i vejen for mange.

Anbefalet til dig