Fem tegn på overvægt: Trænger din kat til at komme på slankekur?

23/01/2020

Christian Granhøj Skouboe

Både mennesker og dyr kan trænge til at tabe sig. Foto: Shutterstock
Det er ikke kun mennesker, der kan trænge til at tabe sig. Det kan familiens firbenede medlemmer også.

Mest læste i dag

”Nyt år, ny mig”. Sådan er det for mange i januar måned hvor der ofte gøres op med vaner og rutiner. Mennesker er dog ikke de eneste der kan trænge til at gøre op med dårlige vaner. Det oplyser Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse. 

Overvægt rammer også katte. Selvom katten ofte er et aktivt dyr, så vil den, præcis som mennesker, tage på hvis dens indtag af kalorier er højere end dens aktivitetsniveau. De fleste katte vil naturligt prøve og regulere hvad de spiser, men nogle gange er det ikke muligt for dem. Det kan f.eks. være hvis de er ikke får tilstrækkelig mental og fysisk stimulering, så de naturligt aktiverer sig selv.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

Overvægt er et problem

Overvægt blandt katte medfører en række følgesygdomme. Overvægtige katte har større risiko for diabetes, gigt, luftvejsproblemer og hjertesygdomme. Desuden har overvægtige katte ofte svært ved at passe deres egen hygiejne så godt som de gerne vil. De kan simpelthen have svært ved at nå bestemte område af deres krop.

Foto: Dyrenes Beskyttelse

”Overvægt er et stort problem for en kat. Det går ud over dens helbred og generelle velbefindende. Desuden er overvægt ved katte selvforstærkende, forstået på den måde at nu mere en kat vejer, nu mindre vil den også selv bevæge sig. Derfor medfører overvægt mange dårlige ting”, forklarer Anders Højgaard Tølbøll, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.

Det er altid bedst at forebygge frem for at gå på slankekur. Hvis du på forhånd sørger for at katten får den rette mængde mad og mulighed for at blive mentalt og fysisk stimuleret, vil det forebygge overvægt. Hvis de har mulighed for at klatrer og udforske forskellige område, vil det også forebygge overvægt. Det er dog ikke umuligt at hjælpe din kat med at tabe sig, hvis den er blevet lidt for tyk.

 

Hvordan kan du hjælpe din kat

Når katten skal tabe sig, er det, ligesom for mennesker, vigtigt at det ikke sker for hurtigt ved hjælp af en såkaldt super diæt. Hvis du har mistanke om, at din kat er overvægtig så er det bedste du kan gøre, at kontakte din dyrlæge.

”Katte har brug for nogle bestemte vitaminer og mineraler for at holde sig sunde og raske. Dyrlægen kan hjælpe dig med at lægge en plan for kattens vægttab samt vejlede dig i foder der kan hjælpe processen, samtidig med at katten får alt den har brug for. Katten vil få et generelt bedre liv, hvis den ikke er for tyk” siger Anders Højgaard Tølbøll i pressemeddelelsen.

Hvis du vil sørge for at din kat bevæger sig mere, er det en god ide at selv være en del af aktiviteterne. Leg ekstra meget med din kat og sørg for at flytte dig rundt i hjemmet så katten automatisk også gør det. Du kan også gemme kattens tørfoder rundt omkring og på den måde få den til at lede efter små godbidder i hele hjemmet.

Det kan være svært at se på sin egen kat, om der er fremgang i vægttabet. Derfor er en det en god ide at have faste aftaler med dyrlægen, hvor katten tjekkes og vejes. Du kan også veje katten selv, for løbende at holde øje med fremgang. Et vægttab for en kat er lang proces. For mange overvægtige katte kan det tage op til et år og opnå den ideelle vægt. 

Anbefalet til dig