Finansloven rammer rygere hårdt, men fedme skader faktisk mere

Nyheder
Nu sættes priserne på cigaretter op, men fed mad koster fortsat det samme. Foto: Shutterstock
Mandag aften fremlagde finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens finanslov for 2020, og den rammer rygere hårdt på pengepungen. Der er ingen tvivl om, at rygning er skadeligt, men en ny undersøgelse viser faktisk, at svær overvægt er skadeligere.

Lige nu læser andre også

Denne artikel er skrevet i samarbejde med POV International 

I fremtiden kommer en pakke cigaretter til at koste 60 kroner. Det er regeringen og de øvrige støttepartier blevet enige om, og prisstigningerne vil afskrække mange unge fra at begynde med at ryge. Det vurderer Kræftens Bekæmpelse. Til TV 2 siger direktør Jesper Fisker: 

”Det er en rigtig god nyhed. Det betyder, at rigtig mange børn og unge, som ellers ville begynde at ryge, ikke gør det.”

Der er ingen tvivl om, at rygning er skadeligt, men faktisk viste en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddanmark Universitet, at mennesker som lider af svær overvægt oftere udvikler flere kroniske sygdomme samtidigt – også kendt som mulitsygdomme

”Rygning har den stærkeste sammenhæng med tidlig død, men det overraskede os faktisk, at svær overvægt er dén livsstilsfaktor, der har den stærkeste sammenhæng med udviklingen af multisygdom”, sagde Stine Schramm, projektleder bag rapporten, til Politiken i forbindelse med offentliggørelsen d. 6. november. 

”Vi skal tage svær overvægt mere alvorligt”

Under studiet har forskere fulgt 56.164 danskere mellem 45 og 67 i otte år. De delte dem i kategorierne dagligrygere, højt alkoholindtag, fysisk inaktive, usundt kostmønster og svært overvægtige

Studiet viste, at de svært overvægtige havde omkring tre gange større risiko end ikke svært overvægtige for at have udviklet sygdomme som for højt blodtryk, type-2 diabetes, hjerte-kar-sygdom, for højt kolesterol samt knogle- og ledsygdomme.

De daglige rygere havde kun øget risikoen med halvanden gang i forhold til ikke-daglig-rygere, skriver Politiken.

”Vi skal derfor tage svær overvægt mere alvorligt som et samfundsmæssigt sundhedsproblem”, sagde Stine Schramm i den forbindelse.

 

Anbefalet til dig