Midler fra den ældrereform, som en række af Folketingets partier vedtog i foråret, bliver nu omsat til mærkbare forbedringer til gavn for ældre københavnere.
Politikerne i Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsudvalg er enige om fordeling af midlerne.
Der er i de enkelte indsatser både fokus på at styrke det, der allerede fungerer godt, samt på nye tiltag.
Og indsatserne følger kerneværdierne i Københavns Kommunes Ældrepolitik og ældrereformen, som lægger op til mere selvbestemmelse for den ældre, mere tillid til medarbejdere, tættere samspil med pårørende og civilsamfund samt udbredelse af ny teknologi.
Blandt andet er der afsat midler til et markant kvalitetsløft af hjemmeplejen og aktivitets- og frivillighedsområdet på plejehjem samt udbredelse af faste teams til alle plejehjem og hjemmeplejen i København.
Sådan skriver Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i en pressemeddelelse.
Betaler du for meget for din bilforsikring?
Indtast din nummerplade i Samlino formularen herunder og tjek hurtigt om du kan spare penge. De fleste kan spare op til 3.000kr om året. (Reklamelink)
Ældrereformen sætter retningen for de næste mange års ældrepleje i Danmark. og Sundheds- og Omsorgsudvalget noterer sig, at der er blevet lyttet til de mange gode erfaringer i København – ikke mindst i arbejdet med helhedspleje og faste teams.
Når der vises tillid til, at de dygtige medarbejdere sammen med borgerne vurderer, hvilken hjælp, der er brug for, så skaber man en ældrepleje, hvor de har lyst til at arbejde.
Og der er i den grad brug for at fastholde gode medarbejdere, og at flere vælger et arbejde på ældreområdet til.
”Jeg er rigtig glad for, at vi har prioriteret så mange penge til ældre københavnere. Det kommer til at kunne mærkes, og det kommer til at gøre en forskel. Dét er helt efter intentionerne i regeringens ældrereform. Jeg er også rigtig glad for, at der er bred enighed i Sundheds- og Omsorgsudvalget om, hvordan vi skal bruge pengene, og hvordan vi når i mål. Blandt meget andet giver vi medarbejderne mere tid og mere tillid, vi styrker arbejdet med faste teams, Christianshavn får et nyt aktivitetscenter, og vi understøtter det gode måltid og den gode og sunde mad, som skaber fællesskab og livskvalitet for borgerne,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
Sundheds- og Omsorgsudvalget glæder sig desuden over, at der afsættes timer til et øget fagligt råderum i hjemmeplejen, så de tværfaglige teams kan imødekomme borgere med behov for særlig støtte.
Med regeringens ældrereform er der afsat nationalt 650 mio. kr. fra 2025, og det beløb stiger til en milliard fra 2027 og frem. Midlerne fordeles til kommunerne via det kommunale bloktilskud.
Politikerne i København har i forbindelse med kommunens budget for 2025 prioriteret, at alle regeringens ældrereformsmidler skal gå til kvalitetsløft af ældreplejen i København. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København har derfor fået tilført 65 mio. kr. fra 2025 stigende til 100 mio. kr. fra 2027 og frem. Desuden modtager også Københavns Socialforvaltning midler fra ældrereformen.
En lang række initiativer
En anden prioritet for Sundheds- og Omsorgsudvalget har været at øge brugen af medicinteknologi, så flere borgere lærer at håndtere medicin på egen hånd – og samtidig sikre, at flere borgere fremover vil få dosispakket medicin i hjemmeplejen.
Det vil både spare kostbar tid i ældreplejen, og samtidig vil det øge sikkerheden omkring håndtering af medicin. Samtidig skal brugen af antipsykotisk medicin til plejehjemsbeboere med demens bringes ned.
Der er også afsat midler til, at flere af Københavns hjemmeplejemodtagere får støtte til at blive en del af civilsamfundets fællesskaber – blandt andet med henblik på at forebygge ensomhed og udvikle tilbud målrettet etniske minoriteter og LGBT+ seniorer.