Flertallet af danskerne er enige om prins Joachim: Bliv væk

Foto. Wikimedia Commons
Foto. Wikimedia Commons
Danskernes forhold til prinsen er ikke til at tage fejl af, viser ny undersøgelse.

Mest læste i dag

Da Prins Joachim sidste år indtog den amerikanske hovedstad, Washington, D.C., for at varetage rollen som rigsforstander i Danmark, rejste spørgsmålet sig om, hvorvidt han bør vende hjem for at lette sin opgave i takt med kronprins Frederiks forestående tronbestigelse.

Ifølge en ny meningsmåling fra analyseinstituttet YouGov for B.T. mener flertallet dog, at prinsen behøver blive, uagtet om der skulle opstå øget behov for hans nærvær.

I målingen blev 1001 udvalgte danskere konfronteret med udsagnet:

"Prins Joachim bør efter min mening flytte tilbage til Danmark, da der muligvis kan blive mere brug for ham som rigsforstander i Danmark, når/hvis kong Frederik, dronning Mary og kronprins Christian er på rejser i udlandet sammen eller bortrejst samtidig."

Resultatet af målingen afslører, at 47 procent enten er "helt uenig" eller "delvist uenig" i påstanden.

B.T.s underholdningschef, Fie West Madsen, ser målingen som et tegn på, at danskernes opfattelse af prins Joachim som en perifer skikkelse i kongehuset er cementeret. Efter år i udlandet, først i Frankrig og nu i USA, har danskerne tilsyneladende vænnet sig til, at prinsen spiller en mere tilbagetrukket rolle.

"Målingen cementerer, at prins Joachim er rykket ud i periferien af det danske kongehus. Han har boet i Frankrig i en årrække og nu i Washington, så danskerne har vænnet sig til, at han spiller en mindre rolle," udtaler Fie West Madsen.

Selvom kun 16 procent er "delvist enig" eller "helt enig" i påstanden om, at prins Joachim bør flytte tilbage, mens 26 procent hverken er enig eller uenig, ser det ud til, at flertallet mener, at prinsen kan forblive i Washington, D.C. som rigsforstander, uden at det nødvendigvis påvirker hans evne til at udfylde rollen.

Som rigsforstander har Prins Joachim pligten til at varetage monarkens forpligtelser som statsoverhoved, når denne er forhindret, såsom ved ophold i udlandet.

Den kommende konge, kronprins Frederik, vil overtage tronen, men ifølge målingen ser danskerne ingen grund til, at prins Joachim ikke kan fortsætte sin tjeneste fra Washington, D.C. som en af Danmarks fem rigsforstandere.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig