Flertallet har talt: Vil have røgfri badestrande

04/8/22 06:16

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Mere end hver anden vil helst smide badehåndklædet på en strand, hvor der ikke bliver røget.

Mange steder i Europa er det slut med at ryge på stranden. Men i Danmark kan man fortsat pulse løs langt de fleste steder. Det kan man på trods af, at de fleste, og ikke mindst unge, foretrækker røgfri strande. Det viser en ny rundspørge fra Megafon for Kræftens Bekæmpelse.

"Røgfri badestrande breder sig i andre lande, f.eks. Spanien og Frankrig. Danmark hænger i bremsen, og det er ærgerligt. For langt de fleste vil faktisk gerne kunne tage en strandtur uden skod mellem tæerne og røg fra nabohåndklædet," siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Kun 17 procent foretrækker en strand, hvor der må ryges. Blandt unge gælder det kun 13 pct.

Kun få røgfri strande i Danmark

I Danmark er der endnu ikke mange strande, der opfylder ønsket om røgfrihed. Kun i Hvidovre, Fredensborg og Silkeborg Kommune er strandene røgfri. Kræftens Bekæmpelse opfordrer flere kommuner til at give badegæsterne bedre muligheder for et røgfrit strandbesøg:

"Når nu vi kan se, at så mange foretrækker røgfri strande – ikke mindst unge – så undrer det mig, at flere kommuner ikke giver gæsterne mulighed for at vælge røgen fra. Når man kan forbyde soundbokse, så kan man også gøre noget ved rygning," siger Nils Them Kjær.

Ifølge tobakschefen vil røgfri strande på den lange bane være med til at gøre rygning mindre synligt for børn og unge. De kan ellers nemt komme til at forbinde ferie, fritid og afslapning på stranden med rygning.

Skod er farlige for små børn

Et andet problem ved rygning på stranden er de mange skod, der ender i sandet. Cigaretskod smidt i naturen kan afgive tungmetaller som bly og cadmium, samt tjærestoffer og nikotin.

"Små børn kan komme til at lege med og gumle på skod. Det kan være farligt. Skod er også skadelige for naturen. Cigaretfiltre består af plastik, der nedbrydes til mikroplast og ender i havet," fortæller Niels Them Kjær.