FN advarer: Krigen kan vare i flere år

07/04/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock/FN's Generalsekretær Jens Stoltenberg
Mens russisk tropper fortsætter deres nedslagtning af ukrainske civile, advarer FN om, at krigen i værste fald kan fortsætte i flere år.

Mest læste i dag

Ukraine opfordrede i aftes sit folk til at flygte eller "se døden i øjnene" i det krigshærgede land, mens Rusland forbereder sig på at indlede et nyt blodbad.

Titusinder af Vladimir Putins tropper forventes at storme de omstridte byer Donetsk og Luhansk i et stort angreb. Det skriver TheSun.

Nato-chefer har udtalt, at de forventede en "større offensiv" fra russerne i Donbas-regionen - og advarede om, at der kunne være "en lang sejr" forude for Ukraine.

Generalsekretær Jens Stoltenberg sagde, at Putin kunne afslutte krigen, men tilføjede: "Vi er nødt til at være realistiske og indse, at dette kan vare i lang tid, i mange måneder, endda i flere år."

Putins styrker voldtog og myrdede civile og efterlod derefter deres lemlæstede lig i gaderne.

Militære chefer frygter, at langt flere grusomheder endnu ikke er opdaget, da russiske tropper er tvunget tilbage. 

En embedsmand sagde: "Jeg tror, ​​dette vil være et tema for de kommende dage og uger. Et eftermægle fra denne konflikt vil være efterforskningen af ​​krigsforbrydelser, som følge af russisk aktivitet."

Foto: Shutterstock/Bucha april 2022

 

Foto: Shutterstock/Bucha april 2022

Eksperter udtalte også, at Rusland stod over for en truende "militær katastrofe", da enheder sendes til den nye frontlinje.

De vurderede, at Rusland havde "totalt mistet initiativet", efter at dets krigsmaskine blev tvunget til at trække sig tilbage fra sit angreb på hovedstaden Kiev.

Da Kreml erklærede, at Donbas nu er dens topprioritet, bad Ukraines vicepremierminister Iryna Vereshchuk indbyggerne i regionen om at evakuere sig med det samme.

"Det skal gøres nu, for senere vil folk blive under beskydning og stå over for dødstruslen. Der er intet, de vil være i stand til at gøre ved det - og vi vil heller ikke være i stand til at hjælpe. Det er nødvendigt at evakuere, så længe denne mulighed eksisterer. Indtil videre eksisterer den stadig.” tilføjede hun.

Mere end fire millioner ukrainere - omkring en fjerdedel af landets befolkning - er allerede flygtet fra deres hjem siden invasionen startede den 24. februar.

Lidt over 400 mennesker blev 'slagtet', og flere hundrede er savnet under nogle af de værste kampe i Bucha, Borodyanka, Cernihiv, Irpin og Hostomel.

I nat blev der rapporteret om en mand, der blev tvunget til at knæle og indånde udstødning fra en tank, mens andre blev hængt i deres arme fra træer.

Den Internationale Straffedomstol i Haag sagde, at den har åbnet en krigsforbrydelsesundersøgelse med beføjelse til at udstede arrestordrer.

 

Anbefalet til dig