FN med skræmmende ny advarsel om katastrofe på Europas største atomkraftværk

Af: Naja Radik

|

07/09/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
FN har udsendt en indtrængende bøn til Rusland og Ukraine om at oprette en nuklear sikkerhedsbeskyttelseszone omkring Europas største atomkraftværk.

Lige nu læser andre også

Det sker midt i en ulmende bekymring over en Tjernobyl lignende katastrofe på Zaporizhzhia kraftværket, hvor kampene fortsætter midt i Vladimir Putins invasion. 

FN’s atom hold udsendte den dystre advarsel, da beskydningen fortsatte der i dag, og lokal befolkningen flygtede. 

Den ukrainske efterretningstjeneste siger, at indbyggerne i Enerhodar er på flugt.

Vice premierminister Iryna Vereshchuk sagde, at Rusland bør organisere sikre korridorer for kvinder og børn, der bor i nærheden, og sagde til ukrainsk tv: 

“Folk i massevis rækker ud til os for at få hjælp. De forsøger at forlade det farlige område, men der er ingen korridorer.” 

Det skete, efter at værket igen blev slået ud af Ukraines elnet i går, og sat i den prekære situation, at det var afhængig af sin egen strøm til at drive sine sikkerhedssystemer.

I en rapport efter et besøg af eksperter fra agenturet i sidste uge sagde Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA): 

“Beskydning på stedet og i nærheden heraf bør straks standses for at undgå yderligere skader på anlægget og tilhørende faciliteter, af hensyn til driftspersonalets sikkerhed og for at opretholde den fysiske integritet til støtte for en sikker og tryg drift.” 

“Dette kræver enighed mellem alle relevante parter om oprettelsen af en nuklear sikkerhedsbeskyttelseszone omkring ZNPP.” 

IAEA’s generaldirektør Rafael Grossi, der ledede inspektionsholdet i sidste uge, skulle i dag orientere FN’s sikkershedsråd om sine resultater. 

De to nationer har givet hinanden skylden for problemerne.

Russiske embedsmænd beskyldte ukrainske styrker for at beskyde Enerhodar, hvor anlægget ligger, mens ukrainerne sagde, at Kreml styrker angreb byen Nikopol på tværs af Dnepr floden fra kraftværket.

Den ukrainske borgmester i Enerhodar, Dmytro Orlov, rapporterede om en kraftig eksplosion i byen omkring middagstid. 

Eksplosionen efterlod byen med 53.000 afskåret fra sin strøm- og vandforsyning. 

Det var ikke umiddelbart klart, hvad der forårsagede eksplosionen.

Verdens ledere har opfordret til demilitarisering af anlægget, som har været besat af russiske styrker siden krigens tidlige dage, men drives af ukrainske ingeniører. 

To inspektører fra IAEA-missionen er blevet på fabrikken, en beslutning, som den ukrainske præsidentrådgiver Mykhailo Podolyak hilser velkommen. 

“Der er russiske tropper nu, der ikke forstår, hvad der sker og ikke vurderer risiciene korrekt,” sagde han. 

“Der er en række af vores arbejdere der, som har brug for en form for beskyttelse, folk fra det internationale samfund, der står ved deres side og siger til de russiske tropper, at de ikke skal røre ved disse mennesker og at de skal lade dem passe deres arbejde.” 

I går citerede IAEA de ukrainske myndigheder for at sige, at anlæggets sidste transmissionsledning, der forbinder det med landets elnet, blev afbrudt, for at give arbejdere mulighed for at slukke en brand forårsaget af beskydning.

Den ukrainske energiminister Herman Halushchenko sagde til ukrainsk tv: 

“Enhver reparation er umulig på dette tidspunkt, der er igangværende fjendtligheder omkring anlægget.” 

Anlægget er normalt afhængig af ekstern strøm til at køre de kritiske kølesystemer til sine reaktorer og brugt brændsel for at undgå en nedsmeltning, der forårsagede Tjernobyl katastrofen i det, der nu er Ukraine i 1986. 

Mycle Schneider, en uafhængig analytiker i Canada om atomenergi sagde, at Zaporizhzhia sandsynligvis fungerer i ø-tilstand eller producerer elektricitet kun til sine egne operationer.

“Ø-tilstand er en meget usikker, ustabil og upålidelig måde at levere kontinuerlig strømforsyning til et atomkraftværk,” advarede han. 

Eksperten siger, at reaktorerne på Zaporizhzhia er designet til at modstå naturkatastrofer og endda flystyrt, men de uforudsigelige kampe har gentagne gange truet med at forstyrre kølesystemerne. Det skriver Metro.

Anbefalet til dig