Fødevarestyrelsen advarer: Kan forvandle sig til bakteriebombe

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan på rekordtid udvikle millioner af bakterier.

Lige nu læser andre også

Efter tilberedning af mad er det afgørende at afkøle den hurtigt for at sikre fødevaresikkerheden. Dette trin i madhåndteringen spiller en nøglerolle i at forhindre bakterievækst, som kan forårsage fødevarebårne sygdomme.

Netop dette advarer Fødevarestyrelsen mod. 

I et opslag på Facebook, gør de opmærksom på, at varm mad lynhurtigt kan forvandle sig til en bakteriebombe. 

"LAD IKKE GRYDERETTEN STÅ OG LUMRE PÅ BORDET," lyder budskabet fra Fødevarestyrelsen, som fortsætter: 

"Lader du gryderetter som kødsovs, boller i karry, grøntsagsgryde samt risengrød stå og lumre på bordet? På blot tre timer bliver én bakterie til 1.000 og efter seks timer til en million." 

Der kommer desuden en række tips til at undgå det. 

Her får du tre tips til, hvordan du undgår, at det sker for din mad:

  • Varm mad, som du vil gemme, skal kun lige dampe af, før du sætter den i køleskabet. Tip: Sæt eventuelt retten i et koldt vandbad og derefter i køleskabet, så går nedkølingen hurtigere.

  • Del store portioner af fx saucer og kødretter op i mindre portioner, så bliver maden kølet hurtigere ned.

  • Tjek også, at temperaturen i køleskabet er højst 5 °C.

Ved at afkøle mad hurtigt efter tilberedning forhindrer man, at den forbliver i farezonen for længe. Anbefalingerne fra fødevaresikkerhedsmyndighederne lyder, at mad skal nedkøles til 5°C eller derunder inden for to timer efter tilberedning. For større retter som gryderetter eller store kødstykker kan det være nødvendigt at dele maden op i mindre portioner for at fremskynde afkølingsprocessen.

Desuden er det vigtigt at opbevare maden i køleskab eller fryser i tætsluttende beholdere for at forhindre krydskontaminering og bevare madens kvalitet. Det sikrer også, at maden ikke tager smag eller lugt fra andre fødevarer.

Anbefalet til dig