Fødevarestyrelsen melder ud: Dette bør du altid gøre, inden du koger ris

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Husker du det?

Lige nu læser andre også

Ris er noget som ofte bliver tilberedt i de danske hjem.

Mange kommer sandsynligvis risene direkte i gryden, hvor risene så koges. Men faktisk bør man altid skylle risene inden tilberedning.

"Det er en god idé at skylle dine ris, inden du koger dem eller laver risengrød. Ris og risprodukter kan have et højt, naturligt indhold af det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen. Her er nogle tips til dig, der gerne vil nedbringe dit samlede indtag af arsen på den lange bane," skriver Fødevarestyrelsen i et opslag på Facebook.

"Skyl risene godt, inden de koges. Det fjerner noget af arsenen. Hæld fx risende i en gryde, rør rundt med hånden og hæld det vand fra, der er blevet hvidt. Gentag og bliv ved, indtil vandet er helt klart," lyder det fra Fødevarestyrelsen, som fortsætter:

"Lad gerne risene stå i blød i 5 minutter, inden du skyller dem første gang. Ris kan fortsat fint indgå i en sund kost - også med risengrød til jul. Husk blot at spise varieret. Så begrænses stoffer som arsen fra en bestemt yndlingsspise."

Indholdet af arsen kommer bl.a. naturligt fra vandingsvand og svinger fra egn til egn. Derfor er ris fra bestemte lande eller økologiske ris ikke bedre end andre. Både drikkevand og andre fødevarer indeholder også små mængder, men danskernes primære kilde i mad er fra ris og risprodukter, melder Fødevarestyrelsen.

Anbefalet til dig