Fødevarestyrelsen: Sådan undgår du at blive syg af grillmaden

22/6/22 11:14

Thea M. Andersen

Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix
Flere danskere bliver syge af fødevarebakterier om sommeren. Nu deler Fødevarestyrelse tre råd til, hvordan du kan undgå at blive syg.

Når du som selvbestaltet grillmester langer pølser, bøffer og marinerede kyllingefileter over spisebordet, er der god grund til at huske på hygiejnen.

Flere danskere bliver syge af fødevarebakterier om sommeren end om vinteren - og du kan måske gætte synderen. Det er nemlig havegrillen.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

"Den skyldige bakterie er ofte campylobacter, som især findes på råt fjerkrækød. Der skal kun få campylobacterbakterier til at gøre dig syg, og det går ofte galt, hvis man ikke har fokus på at holde råt kød adskilt fra færdigstegt kød. En klassisk fejl er at bruge den samme grilltang til det rå og til det stegte kød," oplyser Gudrun Sandø.

Symptomerne på infektion med campylobacter er alt fra vandtynd diarre, feber og kvalme til voldsomme mavesmerter. Tilstanden kan vare op til 2 uger. Det skriver Netdoktor.

"Årsagen til, at campylobacter især er et problem ved grillaftener kan være, at stemningen ved havegrillen typisk er lidt mere afslappet og uformel og med knap så stort fokus på hygiejne, som når vi kokkererer indendørs i vores køkken," fortsætter Gudrun Sandø.

Tre råd fra Fødevarestyrelsen

Hvis du ønsker at være fri for en infektion med campylobacter, bør du følge nedenstående råd.

#1. Brug en ren grilltang eller en ren gaffel til færdigstegt kød

#2. Vask hænder eller brug håndsprit, hvis du har rørt ved råt kød

#3. Vælg kød, som passer til grillens størrelse, og gennemsteg kylling og hakkebøffer

Det skriver Fødevarestyrelsen og du kan se de tre råd i videoer på deres hjemmeside.