Fødevarestyrelsen udsender advarsel

14/09/2022

Thea Andersen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nu advarer Fødevarestyrelsen mod fugleinfluenza.

Mest læste i dag

Fødevarestyrelsen har netop udsendt en pressemeddelelse, hvor de advarer mod fugleinfluenza.

Dette skyldes, at man har fundet fugleinfluenza blandt vilde fasaner to steder på Sjælland. Mere specifikt er der tale om byerne Herlufmagle og Ruds Vedby. Derfor er der risiko for, at jægere og andre, der bruger naturen i de nævnte byer, slæber den alvorlige virus med hjem til enten deres egne eller andres fjerkræ.

Hvis danske erhvervsbesætninger rammes, så skal flere tusinde dyr aflives af myndighederne, hvilket både er til skade for landets dyrevelfærd og samfundsøkonomien. Sygdommen er kun sjældent set hos mennesker.

Netop på den del af Sjælland ligger flere store kalkunfarme. Her måtte Fødevarestyrelsen sammen med Beredskabsstyrelsen en af de første dage i januar 2022 rykke ud og aflive 60.000 kalkuner.

Dyr i smittede besætninger aflives både for at forhindre smittespredning og for at undgå unødig lidelse. Samtidig lukker dansk eksport til lande uden for EU, når først Danmark erklærer fugleinfluenzaudbrud, skriver Fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen.

Opfordringen fra veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsen, Sten Mortensen, er følgende:

"Alle, der har kontakt med både hobbyhøns og professionel fjerkræavl, skal tænke sig om, når de har været i naturen – enten på en gåtur, på jagt eller har håndteret fasaner til udsætning. Fordi der er stor risiko for, at de kan slæbe smitten med ind i hønsegården eller produktionshallen."

Slæber man smitten med ind i hønsegården eller produktionshallen, kan det (udgifterne til blandt andet aflivning red.) ende med at koste millioner af kroner.

Statens Serum Institut, der undersøger de døde fugle for Fødevarestyrelsen, kan se, at den virusstamme, der lige nu findes i de vilde fugle, bed sig fast hen over sommeren og ikke som vanligt forsvandt samtidig med fugletrækkene ud af landet i foråret.

Dermed er der god grund til at følge Fødevarestyrelsens råd, som er følgende:

  • Hold dit fjerkræ under tag eller overdækning f.eks. net eller tråd

  • Skift fodtøj inden du går ind i hønsegården

  • Giv dit fjerkræ foder og vand under tag, så vilde fugle ikke kan komme til det.

Tip Fødevarestyrelsen

Hvis du er ude i naturen og finder døde eller syge fugle, så opfordrer Fødevarestyrelsen til, at du tipper dem via app'en 'FugleinfluenzaTip' om dit fund. På den måde kan du hjælpe dem med at følge udviklingen i sygdommen.

Fødevarestyrelsen er især interesseret i tip om:

  • Flere døde fasaner, ænder, gæs, svaner eller måger på ét sted.

  • Enkelte døde rovfugle og kragefugle.

Alle tip vil blive vurderet, men de tager ikke ud og henter alle døde fugle, fremgår det af pressemeddelelsen.

Hvis du får mistanke om fugleinfluenza i dine dyr, det kan for eksempel være høj dødelighed og luftvejssymptomer, skal du kontakte en dyrlæge.

Læs mere om fugleinfluenza

Anbefalet til dig