Fødevarestyrelsen udsender advarsel: Spis ikke disse fisk

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Fødevarestyrelsen er ude med en vigtig advarsel.

Mest læste i dag

Otte danske søer og åer er blevet forurenet med sundhedsskadelige PFAS-stoffer i en sådan grad, at det nu har fået Fødevarestyrelsen til at udsende en advarsel om, at man ikke bør spise fisk, der er fanget der.

Det skriver DR Nyheder ifølge Ritzau.

Kaare Manniche Ebert, der er biolog i Danmarks Sportsfiskerforbund, siger, at han er meget rystet over, at der er blevet fundet de hormonforstyrrende stoffer i så stort et omfang i de otte danske søer og åer.

Ikke nok med det, så udtaler han også, at han har en frygt for, at det kun er 'toppen af isbjerget', der er kommet til syne indtil videre.

"Altså otte søer er for mange, men jeg forventer og frygter, at det kan blive markant flere, når man først får tjekket de danske søer," udtaler Kaare Manniche Ebert til DR.

PFAS dækker over en gruppe stoffer, der særligt er kendetegnet ved, at det stort set ikke kan lade sig gøre at nedbryde dem i naturen.

Sådanne stoffer bruges til og er at finde i en lang række forskellige produkter. Dette omfatter blandt andet makeup, cremer, maling og regntøj.

Bjarne Strobel, der er lektor i miljøkemi ved Københavns Universitet, fortæller til DR, at han godt kan forstå lystfiskernes bekymring.

I samme ombæring udtaler han også, at problemet med PFAS i den danske natur er 'meget større og mere omfattende', end man havde en forventning om, at det ville være.

Til trods for, at Fødevarestyrelsen nu fraråder, at man spiser fisk, der er fanget i otte søer og åer, understreger Bjarne Strobel, at der ikke sker noget, hvis man spiser en enkelt forurenet fisk.

Hvis man derimod spiser forurenede fisk mange dage i træk og fra samme sted, kan det vise sig at blive et sundhedsmæssigt problem.

Ifølge Ritzau er det følgende søer og åer, der nu frarådes at spise fisk fra: Korsør Nor ved Slagelse, Mølleå i Nordsjælland, Furesøen ved Furesø Kommune, Egåen i Aarhus Kommune, Lille Vejleå i Greve, Herningsholm Å i Herning, Faxe Å i Faxe og Svanesø i Skanderborg.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig