Folk der bor i nærheden af atomkraftværk i Ukraine opfordres nu til at evakuere

Af: Naja Radik

|

08/09/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukraine har opfordret folk, der bor i nærheden af Europas største atomkraftværk, til at evakuere deres hjem, da frygten for, at en katastrofe kan være nært forestående, intensiveres.

Lige nu læser andre også

Bekymringer har ulmet om, at en Tjernobyl-lignende katastrofe kunne ramme Zaporizhzhia kraftværket midt i igangværende kampe mellem ukrainske og russiske styrker. 

Kiev opfordrede igen til, at der oprettes en international mission i området i dag efter lignende opfordring fra FN i går.

Vice premierminister Iryna Vereshchuk bønfaldt igen Rusland om at tillade “en humanitær korridor til evakuering af civilbefolkningen fra det midlertidigt besatte område, der støder op til atomkraftværket.” 

Men hun gik videre på Telegram og fortalte folk, der bor i nærheden: 

“Jeg appellerer til beboerne i de distrikter, der støder op til Zaporizhzhia atomkraftværket, evakuer! Find en måde at komme til områder kontrolleret af Kiev.” 

Anlægget blev oprindeligt besat af russiske tropper kort efter Vladimir Putins invasion. 

Men i de seneste uger er det gentagne gange blevet beskudt med Ukraine og Rusland, der bebrejder hinanden for angrebene, som har forårsaget strømproblemer og forskellige sikkerhedsproblemer.

Ukraines premierminister, Denys Shmygal, opfordrede til et nyt initiativ for at lette bekymringerne og sagde på et regeringsmøde tidligere:

“Vi foreslår, at oprette en international mission med deltagelse af EU, FN og andre organisationer.”

“Dette ville lette tilbagetrækningen af russiske tropper fra anlægget og de tredive kilometer omkring det.” 

Den seneste intervention kommer dagen efter, at FN’s Internationale Atomenergiorganisation (IAEA) offentliggjorde en rapport efter en mission på anlægget.

Shmygal hævdede, at undersøgelsen “ikke gav håndgribelige resultater.” 

I rapporten opfordrede IAEA til “øjeblikkelig oprettelse af en nuklear sikkerhedsbeskyttelseszone omkring anlægget og stemplede den nuværende situation som uholdbar.” 

Ukraine grænser op til Rusland, Moldova, Rumænien, Ungarn, Slovakiet, Polen og Hviderusland. 

Tidligere i dag brugte anlægget stadig interne strømforsyninger, efter at være blevet afbrudt fra nettet mandag. 

Nu har chefen for det ukrainske atomsikkerhedsagentur, Oleg Korikov, sagt, at værket muligvis skal bruge “dieselkraftværker til at levere elektricitet til sine sikkerhedssystemer.”

Han advarede også om, at det er meget vanskeligt at genopfylde dieselolie under krigstidsforhold. 

Den største risiko ville så ligge i, at løbe tør for diesel og dette kan føre til en ulykke, der beskadiger reaktorens aktive zone og til frigivelse af radioaktive elementer i miljøet. 

Den eksilerede ukrainske borgmester i Enerhodar, den største by, der betjener anlægget, sagde i et separat telegramindlæg, at det var under beskydning fra russiske styrker, og at byen ikke havde noget strømforsyning.

Rusland afviser at gå efter civile og beskylder Kiev for at have beskudt atomkraftværket. Det skriver Metro.

Anbefalet til dig