Forældre og elever raser: Skole installerer fingeraftryksscannere for at spore elevers toiletbrug

Af: Naja Radik

|

07/09/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En skole har afsløret en kontroversiel plan om at scanne elevernes fingeraftryk.

Mest læste i dag

Moorebank High School i Sydneys sydvestlige del investerede i et biometrisk system i juni efter at have brugt tusindvis af dollars på at restaurere vandaliserede badeværelser. 

Skoleleder Vally Grego meddelte forældrene via et nyhedsbrev, at det nye system ville blive implementeret for at “overvåge elevernes bevægelse i løbet af skoletiden”.

Hun skitserede dog, at systemet faktisk ikke registrerer et fingeraftryk. 

“Posiflex-maskinerne gemmer ikke en kopi af dit fingeraftryk, det gemmer en alfanumerisk repræsentation af fingeraftrykket,” skrev hun. 

“Vi indfører dette system for at overvåge elevernes bevægelse i løbet af skoletiden og for at reducere tilfælde af hærværk. Vi vil derefter undersøge opgraderingen af toiletterne.” 

Systemet blev indført for to år siden i en fokusgruppe med forældre og lærere. 

Det har allerede ført til, at mere end 1000 studerende har registreret sig for at få deres fingeraftryk scannet.

En talskvinde for undervisningsministeriet tilføjede, at systemet ikke er obligatorisk. 

Men ifølge LADbible, kaldte en forælder fingeraftryksscanningen for “ekstrem”. 

De sagde: 

“Der var kun det lille afsnit i nyhedsbrevet, ingen noter sendt hjem, ingen email, kun en fokusgruppe som ingen kendte til. Det blev ikke kommunikeret ordentligt af skolen, der er en reel mangel på gennemsigtighed.”

“Det føles bare lidt ekstremt og bekymrende med niveauet af overvågning og data, der indsamles om vores børn.” 

Mens der har været en vis modstand fra forældre og elever, fortalte en studerende om, hvordan hærværket fortsatte med at forværres i løbet af de sidste par år.

“Ofte har der været tilfælde, hvor folk har smidt deres afføring på loftet,” siger han. 

“Det sker i hvert fald et par gange om året. Det er ret ulækkert.” 

Programleder hos Digital Rights Watch, Samantha Floreani sagde imidlertid, at der er mange bekymringer om privatlivets fred ved at gemme elevernes data, især hvis de lander i de forkerte hænder. 

“Hvis der for eksempel skulle være et databrud, hvis oplysningerne skulle tilgås af en person, der ikke er autoriseret, eller hvis der var en lækage, eller et hack, så har man pludselig et elev fingeraftryk, som folk, der ikke burde have adgang til, har adgang til.”

“Og så skaber det alle mulige risici for disse studerende, for eksempel identitetssvindel, eller det kan potentielt være forbundet med alle mulige andre oplysninger.”

Anbefalet til dig