Forbered din hund på nytårsaften: Gode råd til en dejlig aften for både dyr og mennesker

Nyheder
De høje brag og lys fra fyrværkeriet kan virke skræmmende for menneskets firbenede følgesvende. Foto: Shutterstock
Nytårsaften nærmer sig, og det er snart tid til at hive de farverige nytårsraketter frem. Men landet over skjuler hunde sig i frygt for de høje brag. Vil du hjælpe din hund til en tryggere nytårsaften, kan du med fordel begynde forberedelserne allerede nu.

Lige nu læser andre også

De fleste af årets 365 dage er det forbudt at affyre fyrværkeri, men fra den 27. december til den 1. januar, må vi fyre af lige så meget, vi vil. Det glæder mange mennesker, men for vores hunde, kan perioden føles som et mareridt. 

"Hunde har en høresans, der er langt bedre end menneskers, og derfor kan selv den mindste raket lyde som et tordenskrald i deres ører. De kan let blive skræmte og forvirrede af larmen, og i værste fald kan de gå i chok.”

Det fortæller Tine Antvorskov, der er direktør hos Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelelse. 

Tre gode råd til en mere tryg nytårsaften for hunden

Vil du hjælpe din hund til en mere tryg nytårsaften, bør du starte på forberedelserne allerede nu, fortæller Tine Antvorskov. Hun giver tre gode råd til ting, man kan gøre for at hjælpe sin hund med at blive mere afslappet, når det store festfyrværkeri går i gang:

1. Væn hunden til høje lyde

Leder du efter en langsigtet løsning, kan du stille og roligt prøve at vænne hunden til høje lyde og brag. Hunden skal nemlig lære, at pludselige brag ikke nødvendigvis betyder fare. Du kan starte med at afspille lyden af raketter og skud på hjemmets højtalere – der findes f.eks. videoer på YouTube med lyde af fyrværkeri. Start med at afspille lydene på svag lydstyrke og skru derefter gradvist op, når hunden lader til at være tryg. Beskæftig hunden med noget den synes er rart, imens træningen står på, så den lærer, at lydene er helt ufarlige. Det er desuden vigtigt, at lade træningen tage tid, så du ikke går for hurtigt frem.

2. Skab en sikker zone

Nogle hunde bliver aldrig trygge ved de høje brag, og det kan derfor være nødvendigt at ty til andre løsninger. Det kan for eksempel være at indrette et værelse til hunden, hvor vinduerne isoleres, så lys og lyde udefra dæmpes. Du kan med fordel også tænde for radio eller fjernsyn, så lyde fra fyrværkeriet udenfor bliver mindre tydelige. Start i god tid inden nytåret med at vænne hunden til værelset - det er vigtigt, den lærer, at værelset med den høje musik er et sted, hvor den kan føle sig tryg. 

3. Beroligende duftstoffer

Du kan også prøve at berolige din hund ved hjælp af Adaptil/DAP. Adaptil er en spray, der indeholder duftstoffer, som minder om de naturlige feromoner, tæver udskiller, når deres hvalpe dier. Duften af feromonerne hjælper både hvalpe og voksne hunde med at finde ro og tryghed, og duften forebygger derfor angst og stress. Du opnår det bedste resultat med duftstofferne, hvis du vænner hunden til duftstofferne i god tid inden nytår.

Anbefalet til dig