Forbereder sig: For mange danskere glemmer det hvert år

28/12/20 08:00

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
En af årets travleste dage er overraskende nok ikke de store rejsedage i julen, hvor der er pakket med biler på vejene. Det er i stedet på årets første hverdag, når danskerne skal tilbage på arbejde efter en juleferie med and, brunede kartofler og juleknas i lange baner, fortæller Falck.

Falck forventer at 50 procent flere danskere får brug for hjælp 4 januar. Det fortæller selskabet i en pressemeddelelse. Årsagen er en simpel fejl, som er nem at undgå. 

Første hverdag i 2021 falder mandag den 4. januar, og her forventer Falcks reddere at få rigtig travlt med vejhjælp. De seneste år har Falck på den første hverdag efter nytår nemlig oplevet en stigning i aktivitet på 50 procent i forhold til en normal dag.

"Der er rigtig mange køretøjer, der har stået stille hen over jul og nytår, og i år er det ekstra lang tid, fordi hverdagen først går i gang igen den 4. januar. Men køretøjer kan ikke tåle at stå stille så længe, og fordi der er så meget elektronik i biler i dag, bruger de strøm, selvom de står stille. Derfor er der mange biler, der ikke vil starte, når de har stået stille længe," fortæller Gert Elgaard Larsen, der er driftschef i Falck.

Falck har derfor altid travlt den første hverdag i januar - også selvom der ikke er sne og frost. Hvis vejret også er problematisk, tør Gert Elgaard Larsen slet ikke tænke på, hvor travlt de får.

Deler vigtigt råd

Derfor har Falck ét rigtig godt råd til de danske bilister, så de undgår ubehagelige overraskelser, når hverdagen står for døren, chefen venter, og ungerne skal afleveres.

"Der er desværre ikke meget at gøre, hvis bilen nægter at starte. Og derfor er mit bedste råd, at du prøvekører bilen en dag eller to, før du egentlig skal bruge den. Hvis bilen så ikke vil starte, så har du mulighed for at få det fikset og finde andre løsninger, uden at du er helt i panik og tidsproblemer," siger Gert Elgaard Larsen.

Det gælder også dem, der har to biler, og hvor den ene måske har stået stille hele juleferien - ligesom mange erhvervsbiler ikke har været i brug og derfor kan have svært ved at starte.

3 gode råd til bilisterne

  • Undgå at få brug for starthjælp ved at få lavet et vintertjek på din bil og få målt batterikapaciteten. Man finder først ud af, at batteriet er slidt, når bilen ikke vil starte.
  • Prøvekør bilen, en dag eller tre inden du virkelig skal bruge den. Så kommer du problemet i forkøbet, hvis du er uheldig og ikke kan få startet bilen.
  • Har du flere biler, er det måske kun den ene, der har været i brug hen over julen. Husk at prøve begge biler, før du skal bruge dem.