Fortællingen om unge, der er sig selv nærmest og helst ikke bidrager til fællesskabet, trænger til en alvorlig omskrivning. For der er stor vilje til at lave frivilligt arbejde blandt de 15-29-årige.
En ny rapport udarbejdet af /Kl.7 for DGI viser, at hele 39 procent af de unge, der ikke laver frivilligt arbejde i dag, gerne vil.
14 procent af de unge vil endda gerne i gang inden for det næste halve år.
Stort potentiale
Tidligere undersøgelser har vist, at 37 procent af de unge har udført frivilligt arbejde inden for det seneste år – herunder mange i idrætsforeninger. Men der er altså en stor andel, der gerne vil være frivillige men ikke er blevet aktiveret. Måske fordi de ikke er en del af foreningslivet i deres hverdag.
”Der er et stort potentiale i at kigge på forskellige typer af frivillige og hvordan vi i langt højere grad kan involvere unge, der ikke har berøring med foreningslivet,” siger formand i DGI, Charlotte Bach Thomassen.
Faste rammer
I undersøgelsen svarer 64 procent af de unge, der gerne vil lave frivilligt arbejde, at de foretrækker faste rammer, hvor opgaverne er defineret på forhånd.
”De vil gerne vide, hvad de går ind til når de melder sig til et stykke frivilligt arbejde. Så det handler om at give en god introduktion så de præcist kan se, hvad den enkelte kan bidrage med,” siger Charlotte Bach Thomassen.
Fællesskaber
Et stort flertal – 69 procent - af de unge foretrækker at lave aktiviteter for andre unge. Derfor skal DGI også turde række længere ud end foreningerne for at få flere unge med, mener formanden:
”Vi skal møde dem der, hvor de er. Det kan være ved at støtte op om aktiviteter på ungdomsuddannelserne efter skoletid. Det handler om at få unge involveret i fællesskaber, hvor de selv arbejder med at give hinanden idrætstilbud,” siger Charlotte Bach Thomassen.
Mangler tilbud
På Skanderborg Gymnasium er en gruppe af skolens elever, støttet af blandt andre DGI Østjylland, gået samen for at lave netop sådan et tilbud. Håbet er, at mange af skolens elever vil mødes og dyrke idræt efter skoletid.
”Der mangler et tilbud, hvor man kan dyrke nogle sportsgrene uden nødvendigvis at ville lære sportsgrenen eller blive bedre. Men hvor man bare er med fordi det er sjovt,” siger en af initiativtagerne Oliver Frederik Jonassen fra 2. g på Skanderborg Gymnasium.
351 vil spille badminton
De frivillige har lavet en spørgeskemaundersøgelse på gymnasiet for at finde ud af om der overhovedet er interesse for frivillig idræt efter skole. Og hvilke idrætsgrene der skal tilbydes. Tilbagemeldingerne var overvældende.
"351 elever har svaret, at de gerne vil spille badminton. Det var der jo ikke lige nogen der vidste, at der skulle være så stor interesse for, siger Oliver Frederik Jonassen med et lille smil og fortsætter:
”Vi håber at få en hel masse i gang med at dyrke idræt og samtidig skabe en form for sammenhold som ikke er på skolen i dag,” siger Oliver Frederik Jonassen.