Forfatter om ny kvoteaftale: 'Industrifiskeri er blevet korruptionens grænseland'

Christian Kronow spekulerer i sin nye bog i, hvor meget Statsministeren har vist om de sager, som de forskellige kvotekonger har været involveret i. Foto: Shutterstock

I går blev en ny EU-aftale for fiskekvoter præsenteret. Der er nu aftalt markant lavere kvoter, men det er stadig ikke bæredygtigt, mener forfatter Christian Kronow, der lige nu er aktuel med en politisk spændingsroman om netop fiskekvoter og hele det politiske spil omkring dem.

"Fiskeri har aldrig været bæredygtigt. Trawlere smadrer havbunden med deres net og fanger alt, alt for meget," fortæller Christian Kronow, der i forbindelse med research til sin bog 'Brændoffer' er dykket ned i de forskellige fiskeaftaler. "Denne fiskeriaftale er bedre end ingenting, men problemerne med overfiskeri er langt hen ad vejen EU's egen skyld."

Læs også

Rørt Mette Frederiksen reagerer

Problemet med overfiskeri og fiskekvoter har ifølge forfatteren skabt en røverkapitalistisk tilstand, der gør enkelte fiskere enormt rige. Det sker fordi kvoterne følger den enkelte kutter, og der er dermed skabt et opkøbsmarked, hvor de såkaldte kvotekonger kan tilegne sig retten til at fange rigtig mange fisk.

"Mere vil have mere og fiskere med store investeringer har vist, at de vil gøre alt både indenfor og udenfor den danske lovgivning for at malke er profitabelt marked," påstår forfatteren, hvis nye bog netop tager fat i sagen om fiskekvoterne. "Når statsministre inviteres til lobbybesøg i fiskerbyer med det formål at påvirke lovgivningen indenfor fiskeriet, og de ministre, der skulle regulere netop fiskernes overgreb på naturen, har nølet i mistænkelig grad, så er vi ude på et skråplan," fortæller forfatteren.

En af Danmarks kvotekonger er blevet tiltalt for stråmandsvirksomhed for flere millioner millioner. I en anden sag er 77 ringbing og fem reolmeter bevismateriale forsvundet fra politiets varetægt i en sag om miljøsvineri mod Hjarnø Havbrug. "Disse sager får mig til at spekulere i, om industrifiskeri er blevet korruptionens grænseland," slutter forfatteren af.

Det er netop korruption og fiskekvoter, som bogen ’Brændoffer’ handler om. Bogen blev udgivet i mandags og kan købes hos alle boghandlere og også online. F.eks. hos Tales.dk.

Læs også

Ulykkelig Anette Heick: Gav hjerteskærende besked til Keld & Hilda