Forkert foder gør hunde syge og overvægtige

16/08/2019

Rikki Tholstrup Jørgensen

Hunden er menneskets bedste ven, men mange hundeejere vælger alligevel foder ukritisk uden at tænke på dyrets behov. Foto: PR.
De fleste hundeejere vil gøre alt for deres bedste ven, men vælger alligevel ofte ukritisk og uvidende det forkerte foder. Det kan føre til, at hunden bliver overvægtig og udvikler allergier. Få dyreekspertens råd til sund hundefodring.

Mest læste i dag

Danskerne elsker at have hund. Tal fra Den Internationale Sammenslutning af Foderproducenter, FEDIAF, anslår, at vi i 2018 havde hele 595.000 hunde i Danmark. Det svarer til, at 24 procent af alle husstande ejede minimum én hund. Tilbehør til vores firbenede venner bliver samtidig mere og mere populært, hvor alt fra legetøj og kølemåtter til sjove kostumer jævnligt langes over disken. Men selvom vi bruger mange penge på vores dyr, så ryger den kritiske sans tit, når hundefoderet puttes i kurven. Det bekymrer Morten Pelby, stifter og ejer af dyrehandlen MiniZOO, der i længere tid har oplevet en kedelig tendens i kædens butikker:

"Vi har mange kunder, der kommer ind med hunde som virker energiforladte, er for tykke eller er decideret syge, og det er ofte råd til at købe det rigtige foder, der er behov for. For ligesom os mennesker er hunde sensitive over for madvarer, og de kan få allergier og blive varigt skadede på grund af en forkert kost. Det er desværre risikoen, når ejerne ukritisk køber hundemad uden at sætte sig ind i, hvad foderet reelt indeholder, og hvad hunden faktisk har brug for," forklarer Morten Pelby.

Det bekræfter Kristian Kamstrup, der er dyrlæge ved Herlev Dyreklinik: "For dårligt og forkert foder kan føre til en lang række negative følgevirkninger for hunden, for eksempeldårlig hud og pels, allergi, nedsat immunforsvar og mangelsygdomme. Jeg vil vove at påstå, at de penge hundeejeren sparer på hundemad i butikken, ender han alligevel med at betale ved dyrlægen senere."

Tre råd til sund hundefodring

Morten Pelby giver her sine råd til, hvad man som hundeejer bør overveje, når den rigtige kostplan skal lægges for den firbenede følgesvend:

  1. Vælg naturligt og balanceret foder. Hunde har brug for kød samt grøntsager for at gendanne knogler og pels. Gå derfor efter foder, hvor indholdet af kød er højt, og vær opmærksom på om indholdet af erstatnings- og tilsætningsstoffer som soja og benmel er tilsvarende lavt, da disse ingredienser kan forvrænge det reelle billede af madens indhold.
     
  2. Tænk på hundens behov. Undgå overfodring og rester fra madlavningen – selvom det er fristende at give din ven lidt ekstra i skålen, gør du kun hunden en bjørnetjeneste. Overvej i stedet at dele måltiderne ud i løbet af dagen, tilpas mængden efter energibehovet hos din hund og undgå salt og sukker. Vær særligt opmærksom på indholdet af foderet, hvis din hund er allergisk eller har sygdomme relateret til maden.
     
  3. Søg hjælp hvis du er i tvivl. Indholdsfortegnelser kan være svære at gennemskue, og er du det mindste i tvivl om, hvilken type foder din hund har brug for, skal du søge hjælp hos din dyrlæge eller i en dyrehandel med faglært personale. Det er ikke alle dyrehandlere, der kræver, at de ansatte er faglærte – så spørg før du handler.

Anbefalet til dig