Formand advarer: Kan blive 'en rigtig grim sommer'

05/3/23 18:53

Mathias Busekist

Site: Shutterstock
En sommerferie tur til sydens varme og blå havvand.

Tusinder af danskere har allerede bestilt sommerferie til sydens varme og blå havvand. Men i horisonten ligger en kedelig overraskelse i form af mange forsinkelser og stor mangel på personale i vente.

Og nu melder fagforeningen Trafikforbundet ud, at det er et akut problem.

Det skriver Børsen.

Allerede nu mangler man flyveledere, der står for at dirigere lufttrafikken og give instrukser til piloterne, hvorfor det altså er en særdeles vigtig funktion i lufthavnen.

Og konsekvenserne heraf kan allerede mærkes nu.

Det kommer blandt andet til syne ved, at flyene i det danske luftrum bliver ramt af forsinkelser samt ventetid, herunder ved at skulle cirkulere i luften, indtil der er plads på landingsbanerne.

"Vi oplever op til 40 minutters forsinkelser ind til CPH (Københavns Lufthavn, red.). Det går ud over passagererne, men også over flyselskaberne, der rammes i deres planlægning. Og vi er ikke engang i nogen højsæsonen endnu. Det kan blive en rigtig grim sommer," advarer Kasper Berg, formand for Trafikforbundet.

De danske flyveledere er ansat i det selvstændige, men statsejede selskab Naviair.

Under corona har Naviair gennemført et større antal frivillige fratrædelser, hvor 46 ud af 300 flyveledere ifølge fagforeningen fik en sådan farvelordning.

Særligt Københavns Lufthavns havde sidste år svært ved at leve op til tidligere tiders travlhed. Her manglede man cirka fire millioner passagerer sammenlignet med i 2019.

I 2022 rejste i alt 14 millioner passagerer gennem de danske lufthavne. Det er 23 procent færre end i 2019.