Forsamlingsforbuddet lempes i løbet af sommeren: Husk disse datoer

09/6/20 06:30

Christian Granhøj Skouboe

Mange familier har savnet at ses alle på en gang. Foto: Shutterstock
Her er planen for, hvordan forsamlingsforbuddet lempes i løbet af de kommende måneder.

Folketingets partier blev mandag enige om den videre etapeplan for, hvordan forsamlingsforbuddet skal lempes over de næste måneder. I en pressemeddelelse kalder Justitsministeriet det for "en gradvis og kontrolleret lempelse"

Det betyder, at grænsen for forsamlingsforbuddet vil blive hævet i etaper, hvis ikke smittespredningen udvikler sig i for negativ retning.

”Det er glædeligt, at et Folketingets partier nu har lagt en plan for en gradvis og kontrolleret lempelse af forsamlingsforbuddet. Det betyder, at forsamlingsforbuddet hæves til 50 personer allerede fra i dag. Om en måned hæver vi det tal til 100 og til august til 200 for visse arrangører. Hvis alt fortsat går godt," siger justitsminister Nick Hækkerup (S)

Her lempes forbuddet

Ministeren slår fast, at vi endnu ikke er ude af corona-krisen, selvom lempelser og genåbninger måske kan få danskernes tanker i den retning. 

"For vi skal huske, at det hele stadig afhænger af, at vi hver især følger sundhedsmyndighedernes retningslinjer. Holder afstand, vasker hænder ofte, passer på hinanden osv. Og hvis vi ser, at epidemien blusser op igen, er en opstramning af forsamlingsforbuddet noget af det første, vi vil se på. Jeg ser frem til drøftelserne med partierne om eventuelle yderligere lempelser inden for afgrænsede områder,” udtaler justitsminister Nick Hækkerup. 

Aftalen betyder, at:

  • Fra og mandag er grænsen 50 personer
  • Fra den 8. juli hæves forsamlingsforbuddet til 100 personer
  • Fra den 8. august hæves forsamlingsforbuddet til 200 personer for arrangører omfattet af sektorpartnerskabsretningslinjer

Desuden undtages alle arrangementer mv., hvor deltagerne i det væsentlige sidder ned, hvis arrangøren er omfattet af sektorpartnerskabsretningslinjer. Det kan f.eks. være en fødselsdagsfest afholdt i en restaurant eller lignende eller en generalforsamling afholdt i et konferencecenter.

Partierne vil dog fortsætte drøftelserne om eventuelle yderligere lempelser inden for afgrænsede områder. Det betyder bl.a., at landets mange fodbolds-fans muligvis snart får noget at glæde sig til. 

Kulturministeren, sundheds- og ældreministeren og justitsministeren vil indkalde til drøftelser vedrørende et forsøg med afvikling af superligafodbold med flere end 500 tilskuere på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde. Forsøget forudsætter, at sundhedsmyndighederne finder, at der kan laves en forsvarlig model. På baggrund af forsøget vil sundhedsmyndighederne, politiet og evt. andre relevante myndigheder evaluere, om det er foregået sundhedsmæssigt forsvarligt.