Forsker slår alarm: Stop det

22/02/2022

Ida Hansson

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Nu slår forsker alarm, og anbefaler et salgsstop af smertestillende medicin i supermarkeder.

Mest læste i dag

De fleste af os har nok købt en pakke panodiler eller Ipren i vores lokale supermarked.

En forsker siger nu, at disse smertestillende midler kan være yderst farlige, hvis de bruges forkert, og at forbrugerne ikke er tilstrækkeligt informerede om konsekvenserne. Det skriver videnskab.dk.

En analyse publiceret i tidsskriftet Qualitative Health Communication viser faktisk, at indlægssedlen er stort set umuligt at forstå.

Forskeren Karen Korning Zethsen, der er professor på Aarhus Universitets School of Communication and Culture, mener at medicinen, som lige nu sælges i blandt andet kiosker og supermarkeder, kun bør sælges på apoteker, hvor personalet i uddannet i at rådgive kunderne.

“Jeg siger ikke, at de nødvendigvis skal være på recept. Jeg siger bare, at de skal sælges et sted, hvor der er mulighed for rådgivning,” siger Karen Korning Zethsen.

Advarslen om at stoppe salget af smertestillende i almindelige butikker kommer efter, at hun har studeret det sprog der bruges i indlægssedlerne.

Karen Korning Zethsen peger nemlig på, at sproget er tvetydigt, og meget svært at forstå for en ‘almindelig’ forbruger.

Hun mener, at indlægssedlerne er proppet med lægefaglige udtryk som for eksempel: 'hjerteinsufficiens' og 'åndedrætsdepression', samt sammensatte navneord, som den gennemsnitlige dansker har svært ved at fortå vigtigheden af. For eksempel ord som 'medicinoverforbrugshovedpine', 'blødningsforstyrrelser' og 'overfølsomhedsreaktioner'.

I mange andre EU-lande er der en strammere politik, når det kommer til salg af håndkøbsmedicin, og i visse lande må smertestillende som Ipren og Kodimagnyler udelukkende sælges på apoteker.

Det var i 2001, at Folketinget besluttede at liberalisere markedet for håndkøbsmedicin i Danmark og dermed gøre det muligt at købe håndkøbsmedicin i kiosker og supermarkeder.

 

Anbefalet til dig