Forskere advarer: Tilsætning af salt til dine måltider er forbundet med tidligere død

Af: Redaktion .

|

04/08/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Folk, der nyder ekstra salt i deres mad, har større risiko for, at dø tidligt ifølge ny forskning. Her er hvad du har brug for at vide om at krydre din mad og hvordan det påvirker dit helbred.

Lige nu læser andre også

Mange af os har for vane, at tilføje ekstra salt til vores måltider, når vi sætter os ned for at spise. 

Denne kærlighed til krydderier har været forbundet med tidlig død. 

Ny forskning har vist, at de, der altid tilføjer salt til deres mad, har en 28 procents øget risiko for, at dø tidligt i forholdt til dem, der aldrig eller sjældent krydrer deres mad med salt. Det skriver The Mirror.

Undersøgelsen, der involverede mere end 500.000 mennesker, beregnede, at en ekstra person ud af hver 100, der tilføjer salt til deres mad, kan dø ung. 

Her er hvad du har brug for at vide om, at tilføje for meget salt til din mad.

Typisk dør omkring tre ud af hver 100 mennesker i alderen 40 til 69 år for tidligt i den generelle befolkning. 

Men ifølge undersøgelsen, kortede folk, der foretrækker at tilføje ekstra salt til deres mad, flere år af deres liv. 

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i European Heart Journal, afslørede, at i en alder af 50 år blev 1,5 og 2,28 år slået af den forventede levetid for kvinder og mænd, der tilføjede ekstra salt til deres mad. 

Folk, der sluttede sig til undersøgelsen mellem 2006 og 2010, blev bedt om, at angive, hvor ofte de tilføjede salt deres mad mad, mulighederne var aldrig eller sjældent, nogle gange og ofte eller altid. 

Faktorer som alder, køn, race, BMI, rygning, alkoholindtag, fysisk aktivitet, kost og medicinske tilstande som diabetes, kræft og hjertesygdomme blev også taget i betragtning.

I løbet af en niårig opfølgning, blev der registreret omkring 18.474 for tidlige dødsfald under 75 år.

Ifølge Chloe MacArthur, senior hjertesygeplejerske ved British Heart Foundation, fører det, at spise for meget salt til forhøjet blodtryk, hvilket derefter kan føre til øget risiko for hjerteanfald og slagtilfælde. 

Professor Lu Qi fra Tulane University School og Public Health and Tropical Medicine i New Orleans, sagde: 

“Selv en beskeden reduktion af salt indtag ved at tilføje mindre eller intet salt til maden ved bordet, vil sandsynligvis resultere i betydelige sundhedsmæssige fordele.” 

Han tilføjede: 

“I den vestlige kost tegner tilsætning af salt ved bordet sig for 6 procent til 20 procent af det samlede saltindtag og giver en unik måde, at evaluere sammenhængen mellem sædvanligt salt indtag og risikoen for død.” 

Imidlertid kan høje niveauer af salt også være til stede i fødevarer, som forarbejdede fødevarer, selv uden at vi tilføjer ekstra til det.

Forskerne har fundet ud af, at risikoen for tidlig død forbundet med ekstra salt, blev reduceret lidt blandt mennesker, der spiste mere frugt og grøntsager. 

Professor Qi sagde: 

“Vi var ikke overraskede over dette fund, da frugt og grøntsager er vigtige kilder til kalium, som har beskyttende virkninger og er forbundet med en lavere risiko for tidlig død.” 

Han tilføjede dog, at der er behov for yderligere undersøgelser af dette, da denne undersøgelse er den første til, at rapportere en sammenhæng mellem tilsætning af salt til fødevarer og dødelighed. 

Anbefalet til dig