Forskere med vild teori: Gulerødder kan med stor sandsynlighed forhindre denne form for kræft

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den nye forskning viser, at to gulerødder om dagen kan være med til at forhindre en helt bestemt form for kræft.

Mest læste i dag

Studiet, der er blevet foretaget af Svendborg Sygehus og Karolinska Hospital og Umeå Universitet i Sverige, viser, at noget så banalt som gulerødder med stor sandsynlighed kan hæmme udviklingen af kræft i tyktarmen.

Studiet, der er blevet testet og bevist på rotter samt i laboratorieforsøg og genetiske studier, viser således, at blot to gulerødder muligvis kan forhindre tarmkræft.

Det skriver fyens.dk.

"Vi har fra alle tænkelige vinkler arbejdet på det her, og vi når altid frem til det samme; ja, gulerødder kan meget vel være kræftforebyggende, og som det ser ud nu, har man større effekt af to gulerødder om dagen, end af hele det danske screeningssystem," siger Gunnar Baatrup, som er professor og forskningsleder på kirurgisk forskningsenhed på Svendborg Sygehus, til fyens.dk

Tiden er derfor inde til at tage forsøget et skridt videre.

Gunnar Baatrup slår i den forbindelse fast, at det er tid til at forsøget med indtag af gulerødder nu skal afprøves på mennesker.

Personer, der er i højrisikogruppen for at udvikle kræft i tyktarmen, i et år bliver tilbudt at drikke et halvt glas gulerodsjuice om dagen, vil i et helt år blive tilbudt at drikke et halvt glas gulerodsjuice om dagen.

Gulerødderne, der bliver brugt til forsøget, er den helt særlig art, der har et særligt højt indhold af stofferne falcarinol og falcarindiol.

Det er disse stoffer, der har vist sig at hæmme væksten af kræftceller.

Sorten dyrkes dog ikke i Danmark, men i forbindelse med forsøget har en nordjysk gulerødsavler hentet dem til Danmark, så de altså i et helt år kan blive brugt til juice, som forsøgets medvirkende hver dag skal indtage.

De nye resultater bekræfter således ikke alene tidligere undersøgelser omkring den forebyggende og hæmmende effekt af stofferne, der findes i gulerødderne, men også årsagen, der primært skyldes deres evne til at hæmme inflammation.

Resultatet vil samtidig medføre, at man vil være i stand til at rette fokus mod forebyggelse af kræft og ikke kun på helbredelse og lindring af den.

Tidligere har medicin som Aspirin vist sig at have en forebyggende effekt på udvikling af bl.a. tarmkræft, idet det hæmmer inflammation via nogle af disse biomarkører, kaldet COX-1 og COX-2.

Men Aspirin kommer ikke uden ulemper. Ulempen ved Aspirin er de mulige bivirkninger, herunder mavesår ved brug i længere tid, da denne medicin hæmmer både COX-1 og COX-2, hvor COX-1 er ansvarlig for dannelse af det beskyttende slimlag i mavetarmsystemet.

Nyt organ

Det kan virke som om, at vi ved stort set alt, hvad der er at vide om menneskekroppen, men der er åbenbart stadig ting og sager, der mangler at blive afdækket.

Det har et hold forskere fra Holland i hvert fald bevist, da de faldt over noget helt nyt i form af et ukendt organ.

Og organet var faktisk lige under vores næse - eller, mere præcist, lige bag den.

Anbefalet til dig