Forskerne har selv kløet sig i håret, men nu har de svaret: Derfor klør din krop

Af: Per Broch

|

23/11/2023

Nyheder
Det har været et af livets store spørgsmål. Hvorfor klør kroppen? Foto: Shutterstock
Det har været et af livets store spørgsmål. Hvorfor klør kroppen? Foto: Shutterstock
Vi kender det alle sammen. Pludselig begynder det at klø et sted på kroppen, og så er der ikke noget, der er så befriende som at klø igen. Forskerne har dog længe selv kløet sig i håret over, hvorfor mon det klør?

Lige nu læser andre også

Det er eksperter fra Harvard Medical School, der lang om længe identificeret svaret på et af livets helt store spørgsmål: Hvorfor klør vi?

For første gang har vi fået et svar på, hvordan en almindelig hudbakterie påvirker vores nerveceller og forårsager kløe. Det er ikke fordi svaret kommer til at give dig nogen lindring fra en eventuel kløe... Tværtimod.

De dygtige forskere udsatte mus for bakterien staphylococcus aureus og observerede derefter, at musene udviklede en tiltagende kløe over flere dage.

Det skriver Sky News.

Kløen skyldtes ikke kun bakterien selv, men også fordi den gjorde gnaverne hypersensitive over for lette berøringer, som normalt ikke ville forårsage kløe. Reaktion er almindelig hos patienter med tilstande som eksem, men kan også forekomme hos personer, der ikke har nogen bagvedliggende tilstande.

Du kender det måske selv, når du kravler i den der sweater, du fik fra moster Oda i julegave. Den kradser både i nakken og på det blottede mavebælte.

Det er ikke kun mennesker, der klør. Det gør dyr også, og nogle gange er det faktisk meget sjovt. Du kan da lige nyde videoen nedenfor, inden du læser videre under videoen.

Forskerne modificerede flere versioner af bakterien. Til sidst fik de identificeret et enkelt bakterielt enzym, der var ansvarligt for at udløse kløe. Dette enzym, kaldet V8, udløser kløe ved at aktivere et protein ved navn PAR1. Proteinet findes på hudneuroner, og det sender forskellige signaler - som smerte, varme og kløe - op til hjernen.

Da forskerne gentog eksperimenterne i laboratoriet med menneskelige neuroner, reagerede de også på V8.

En af forsøgets forskere, Liwen Deng, udtalte: "Vi viser, at disse ting kan adskilles. Man behøver ikke nødvendigvis at have inflammation for, at mikroben kan forårsage kløe, men at kløen forværrer inflammationen på huden."

Med PAR1 identificeret som hovedårsagen til kløe, undersøgte forskerne, hvordan man kunne blokere det.

Da det er et protein, der også er involveret i blodkoagulering, afprøvede de et allerede godkendt antikoagulerende lægemiddel - og det virkede.

Kløende mus oplevede hurtig forbedring, både i form af kløe og eventuelle hudskader.

Forskerne mener derfor, at det kunne bruges som en anti-kløe-medicin til mennesker og danne grundlag for helt nye cremer.

Dr. Deng udtalte: "Kløe kan være ret invaliderende for patienter, der lider af kroniske hudtilstande. Mange af disse patienter bærer på huden netop den mikrobe, som vi nu for første gang har vist kan fremkalde kløe."'

Nu kan vi kun glæde os til, at der kommer en ny creme. Vi skal i hvert fald ikke tænke over, hvad det er, der får os til at klø. For så ender det med at klø endnu mere.

Anbefalet til dig