Forskningen har talt: Så meget kaffe du bør drikke hver dag

28/9/22 16:00

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
At kaffe er godt for kroppen ved vi allerede, men hvor meget bør vi egentlig drikke hver dag?

At drikke to til tre kopper kaffe om dagen kan være forbundet med en længere levetid, tyder ny forskning på.

Sammenlignet med at undgå kaffe var det også forbundet med en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme, fandt undersøgelsen.

Resultaterne anvendt på malede, instant og koffeinfri varianter af drikken, og forskere siger, at de foreslår, at kaffeforbrug bør betragtes som en del af en sund livsstil. Det skriver Metro.

Ifølge undersøgelsen blev den største risikoreduktion set med to til tre kopper om dagen.

Sammenlignet med ingen kaffedrikning var dette forbundet med en 14 %, 27 % og 11 % lavere sandsynlighed for død for henholdsvis koffeinfri, malet og instant præparater.

Undersøgelsesforfatter professor Peter Kistler fra Baker Heart and Diabetes Research Institute, Australien, sagde: "I dette store observationsstudie blev malet instant og koffeinfri kaffe forbundet med tilsvarende reduktioner i forekomsten af ​​hjerte-kar-sygdomme og død som følge af hjerte-kar-sygdomme eller en hvilken som helst årsag."

Resultaterne tyder på, at mildt til moderat indtag af malet, instant og koffeinfri kaffe bør betragtes som en del af en sund livsstil.

Undersøgelsen kiggede på sammenhængen mellem kaffetyper og hjerterytmer, hjerte-kar-sygdomme og død ved hjælp af data fra det britiske Biobank-studie, som rekrutterede voksne mellem 40 og 69 år.

"Koffein er den mest kendte bestanddel i kaffe, men drikken indeholder mere end 100 biologisk aktive komponenter. Det er sandsynligt, at de ikke-koffeinholdige forbindelser var ansvarlige for de positive sammenhænge, ​​der blev observeret mellem kaffedrikning, hjerte-kar-sygdomme og overlevelse," sagde Peter Kistler og tilføjede:

"Vores resultater indikerer, at det ikke bør frarådes at drikke beskedne mængder kaffe af alle typer, men kan nydes som en hjertesund adfærd."

To til tre kopper om dagen

Mens alle kaffetyper var forbundet med en reduktion af hjerte-kar-sygdomme, blev den laveste risiko observeret med to til tre kopper om dagen.

Sammenlignet med afholdenhed fra kaffe var det forbundet med en 6%, 20% og 9% reduceret sandsynlighed for hjerte-kar-sygdomme for henholdsvis koffeinfri, malet og instant kaffe.

At drikke mere kaffe sænkede ikke den kardiovaskulære risiko - faktisk var de mennesker, der drak fire eller flere kopper om dagen, mindre tilbøjelige til at nyde fordele end dem, der drak to til tre kopper om dagen. Undersøgelsen fandt også, at arytmi blev diagnosticeret hos 30.100 (6,7%) mennesker.