Forslag fra Mette Frederiksen og Socialdemokratiet: Millioner af borgere skal bære dette ID-kort

Af: Lucas Andreas

|

30/04/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Forslaget, som Socialdemokratiet tidligere har fortalt om, er igen blusset op.

Lige nu læser andre også

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er endnu engang klar til at føre kampagne for indførelsen af et europæisk ID-kort til udenlandske arbejdstagere.

Det fortæller Mette Frederiksen og Christel Schaldemose i et interview med Avisen Danmark.

Forslaget, som partiet har promoveret i de seneste ti år, har til formål at bekæmpe fusk og sikre ordentlige arbejdsvilkår for arbejdstagere i hele EU.

Ifølge Christel Schaldemose, spidskandidat for Socialdemokratiet til EU valget, er der fortsat et presserende behov for at styrke kontrol og regulering på arbejdsmarkedet. "Det er ikke rimeligt, at vi har et arbejdsmarked, hvor nogle virksomheder bevidst kalkulerer med at få bøder for at snyde deres lønmodtagere," påpeger hun.

Forslaget om ID-kortet kommer som en del af partiets større strategi for at adressere uretfærdigheder og styrke arbejdstageres rettigheder både i Danmark og på tværs af EU's grænser.

Mette Frederiksen, partiformand, understreger betydningen af at beskytte både danske og indrejsende lønmodtagere. "For os handler det her i høj grad om at beskytte danske lønmodtagere, og lønmodtagere, der kommer udefra, og som vi vil have bliver behandlet ordentligt, når de er i Danmark," forklarer Frederiksen.

Selvom ID-kortet primært vil målrette vandrende arbejdskraft, er det endnu uafklaret, om kortet også vil omfatte arbejdstagere fra tredjelande, som ofte er særligt sårbare over for udnyttelse. Socialdemokratiet anser det for muligt, at disse arbejdstagere kunne indlemmes i systemet, hvilket ville styrke den generelle arbejdsmarkedskontrol.

Derudover foreslår partiet, at offentlige udbud bør indeholde strenge krav til arbejdsvilkår samt sociale og miljømæssige betingelser, hvilket kan medføre sanktioner mod de virksomheder, der ikke overholder disse. Men det skal ifølge Schaldemose være sanktioner, der kan mærkes, så der ikke vil være snyd.

Forslag er ikke blot et nationalt anliggende, men også en del af en større europæisk diskussion, som Socialdemokratiet håber vil tage fart i de kommende år, særligt med henblik på revisionen af EU's udbudsdirektiv. Med valget til Europa-Parlamentet lige om hjørnet, kommer det i en strategisk tid for partiet at genintroducere og presse på for deres langvarige dagsorden, som endnu ikke er blevet til mere end snak.

Anbefalet til dig