Fra i dag er dyre lån forbudt: Ny lov træder i kraft

01/7/20 06:45

Christian Granhøj Skouboe

Nu forbydes de dyre lån. Foto: Shutterstock
En politisk beslutning på Christiansborg gør, at det fra i dag af er forbudt at udbyde de dyre forbrugslån, der har ført til gældsproblemer for mange danskere.

Fra onsdag den 1. juli 2020 er det forbudt at udbyde de dyre forbrugslån, der har ført til gældsproblemer for mange danskere.

Dyre kviklån har i årevis kunnet medføre store økonomiske konsekvenser i form af uoverskuelig gæld. En gæld, der alt for ofte har haft store sociale og personlige omkostninger både for dem, der har taget de dyre lån og deres pårørende. For at gøre op med de problemer træder nye regler for kviklån i kraft i dag.

Reglerne betyder blandt andet, at der kommer en helt ny og lav grænse for, hvor meget et kviklån må koste. Samtidig kommer der et loft for, hvor meget en kunde maksimalt kan ende med at betale tilbage for et kviklån.

”Det er på høje tid, at det er lykkedes at gøre op med de dyre kviklån, for de har været en plage alt for længe. Nu er det slut med at kunne lade sig narre til at tage de lån, som nogle forbrugere har haft så svært ved at se konsekvensen af. Vi taler altså om, at det indtil i går var lovligt at udbyde et kviklån med over 800 procent i ÅOP – nu hedder det tal 35," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup i pressemeddelelsen, inden han fortsætter:

"Jeg er stolt over, at vi nu indfører nogle regler, der vil komme rigtig mange mennesker – ikke mindst mennesker, der har det svært – til gode. Det her er ikke bare et flueben på et stykke papir – det er noget, der kan mærkes blandt dem, der har mest brug for det.”

Sådan er reglerne nu

Konkret betyder de nye regler blandt andet, at:

  • Kviklån nu maksimalt må have en årlig omkostning i procent (ÅOP) på 35 procent.
  • Der nu er en grænse for, hvor meget en forbruger maksimalt kan komme til at betale for et kviklån – nemlig 100 procent oveni lånets værdi.
  • Det nu er forbudt at markedsføre kviklån, hvis virksomheden tilbyder kviklån. med en ÅOP over 25 pct.
  • Det nu er forbudt at markedsføre kviklån i forbindelse med markedsføring af spilleudbydere eller spil på TV.

De nye regler, der ikke har tilbagevirkende kraft, betyder, at loftet over ÅOP på 35 pct. og omkostningsloftet på 100 pct. også gælder for lån mellem private. Det er altså som privatperson forbudt at låne penge ud, hvis renten eller den samlede sum, der skal betales tilbage, er for høj ifølge de nye regler.