Fra i dag kan det købes i hele landet: Men vent med at bruge det

Af: Julie Møller

|

15/12/2021

Nyheder
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix.
I dag åbner salgsstederne.

Lige nu læser andre også

Skal du have købt fyrværkeri til nytår, så kan du købe det fra i dag.

Fra 15. december kan forbrugere købe fyrværkeri rundt om i Danmark. Da må salgsstederne nemlig åbne, og det vælger mange forhandlere at gøre. Men fyrværkeriet må først bruges mellem jul og nytår, så gem det på et tørt og ikke for varmt sted, hvis du køber ind i god tid.

Sådan lyder rådet fra Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

"Der er seks dage omkring nytår, fra 27. december til og med 1. januar, hvor det er tilladt at skyde fyrværkeri af. Det betyder, at vi kan fejre nytår med fyrværkeri på himlen, men det er vigtigt at holde sig til de seks dage, hvor man lovligt kan bruge fyrværkeriet," siger kontorchef Kirstine Gottlieb fra Sikkerhedsstyrelsen.

Vis hensyn 

Kirstine Gottlieb opfordrer til at vise hensyn over for alle dem, der lider under larmen og lysglimtene fra fyrværkeriet.

"Der er rigtigt mange, både mennesker og dyr, der har det meget svært med støjen fra fyrværkeri. Hvis man ved, at det kun drejer sig om seks dage, kan mange finde en løsning, måske ved at rejse væk eller ved at sørge for, at dyrene er indendørs. Men det kan ikke lade sig gøre i flere uger," siger Kirstine Gottlieb.

Sikkerhedsstyrelsen har udsendt plakater til fyrværkerisalgssteder i hele landet med opfordring til at tænke på mennesker og dyr, som lider under støj fra fyrværkeri og kun bruge fyrværkeriet fra 27. december til 1. januar.

Udsnit af plakaten, der bl.a. kan ses på fyrværkerisalgssteder.

Det er ikke kun hensyn til andre, der at værd at huske i denne tid. Kirstine Gottlieb opfordrer også til at have sikkerheden in mente, når fyrværkeriet findes frem, uanset om man er tilskuer eller selv skyder fyrværkeriet af.

"Sidste nytår måtte 165 danskere på skadestuen, fordi de var kommet til skade med fyrværkeri. Det er en trist måde at fejre nytår på, så husk beskyttelsesbriller, hold afstand og brug kun lovligt fyrværkeri," siger Kirstine Gottlieb. 

Fakta om fyrværkeri

I Danmark er det lovligt at sælge og købe nytårsfyrværkeri fra den 15. til den 31. december.

Det er lovligt at fyre af fra den 27. december til og med den 1. januar.

Man skal være 18 år for at købe nytårsfyrværkeri og 15 år for at købe småt fyrværkeri i kategori F1, for eksempel knaldperler, stjernekastere og bordbomber.

Tjek, at fyrværkeriet er lovligt. Det skal have:

1) CE-mærke
2) brugsanvisning på dansk
3) advarsler og anbefaling til sikkerhedsafstande

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen. 

 

 

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Utallige danskere fik en airfryer til jul: Nu er der trist nyt Disse danskere skal enten vente længe - eller punge ud.

Anbefalet til dig