Fradrag bliver sat op med 5.000 kroner: Så stor bliver din skattebesparelse

09/03/2024

Jesper Bengtson

Foto: Shutterstock
Danskerne får sig noget af en skattebesparelse.

Mest læste i dag

Folketinget har vedtaget at forhøje servicefradraget fra og med 2024 med hele 5.000 kr. fra 6.900 kr. til 11.900 kr.

Nu kan der fratrækkes flere lønudgifter inklusive moms til almindelig rengøring, vinduespudsning, børnepasning, afhentning af børn til og fra daginstitutioner, almindeligt havearbejde, snerydning, osv.

Fradraget på de 11.900 kr. gælder pr. person, som er fyldt 18 år i husstanden. Ægtefæller og samlevere med fælles økonomi kan som de eneste dele fradraget, uanset hvem der har betalt. 

Det skriver PwC i en pressemeddelelse.

“Det er mit indtryk, at servicefradrag er et lidt overset fradrag hos danskerne, fordi man ikke er helt klar over, hvad det egentlig dækker over, og hvem der kan få det. Det omfatter udover almindelige husholdningsopgaver som vinduespudsning og rengøring også udgifter til børnepasning og havearbejde, som mange danskere godt kan glemme”, fortæller Søren Bech, skatteekspert i PwC, og fortsætter:

”Derudover er det ikke kun forbeholdt ejerboliger, men en lejer i lejebolig og andelshaver i en andelsbolig kan få det - så husk at få det indberettet til skattevæsenet. Uanset om fradraget deles mellem ægtefæller eller samlevere, bliver skattebesparelsen den samme. Skattebesparelsen bliver altså ikke højere, hvis fradraget tages af den person, som f.eks. har den højeste lønindkomst.”

Det er et krav, at ydelsen normalt udføres af momsregistrerede virksomheder her i landet, enten i en helårsbolig eller i en fritidsbolig, hvor der betales ejendomsværdiskat. Hvis fritidsboligen er beliggende i udlandet, gælder tilsvarende regler, hvor der dog tages hensyn til, at arbejdet udføres i udlandet.

Privatpersoner kan også udføre serviceydelser såsom rengøring, børnepasning, vinduespudsning samt havearbejde med fradragsret. For at opnå fradrag kræves det dog, at personen er fyldt 18 år ved udgangen af det år, hvor arbejdet er udført, ligesom den pågældende skal udfylde en 'serviceerklæring'.

Servicefradraget er ikke kun begrænset til ejerboliger. Der er mulighed for at opnå fradrag, uanset om man bor i ejendommen som ejer, lejer eller andelshaver. Det er dog en forudsætning, at personer, der bor i en ejerbolig, lejebolig eller andelsbolig, har individuel råderet over den del af boligen, hvor arbejdet udføres.

Fradragsret og skattebesparelse
Det er en betingelse for fradragsret, at den skattepligtige har betalt for det udførte arbejde via en elektronisk betalingsform, det vil sige enten ved overførsel via bank, herunder netbank og mobilbank, eller ved posthus, ved kortbetaling via leverandørens hjemmeside eller kortterminal, eller ved brug af indbetalingskort (girokort). Betaling med kontanter giver ikke ret til fradrag.

“Et servicefradrag er et såkaldt ligningsmæssigt fradrag. Det betyder, at skattebesparelsen udgør ca. 25 %. Så hvis der gives et servicefradrag på 20.000 kr., svarer det til, at skattevæsenet dækker 5.000 kr., og du selv skal betale de resterende 15.000 kr.,” fortæller Søren Bech og fortsætter:

“Husk endelig at foretage indberetningen til skattevæsenet, da dette ikke sker automatisk på din årsopgørelse. Selvom skattebesparelsen måske ikke er betydelig, ville det stadig være ærgerligt at gå glip af fradraget.”

Anbefalet til dig