Fransk specialité tilføjet til Unescos liste over kulturarv: Du gætter aldrig hvad det er

01/12/22 11:14

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Et team af eksperter er blevet enige om, at denne fransk specialité vil få Unesco-anerkendelse og bør beskyttes.

Baguette! Det enkle franskbrød – lavet af hvede, mel, salt og gær – er en basisvare i det franske køkken. Eksperter var samlet til en konference i Marokko, hvor baguetten blev tilføjet til FN’s liste over immateriell kulturarv.

For at fejre det planlægger den franske regering at skabe en håndværksmæssig baguettedag, kaldet Open Bakehouse Day, for at forbinde franskmændene med deres arv. Det skriver Metro.

For FN's kulturagenturs chef Audrey Azoulay ærer beslutningen mere end bare brød: Den anerkender 'savoir-faire'en af ​​håndværksbagere' og 'et dagligt ritual'.

Men det kommer midt i bekymrende tider for bagerier i Frankrig, efter at landets kulturministerium advarede om et 'kontinuerligt fald' i antallet af traditionelle bagerier, hvor omkring 400 lukkede hvert år i løbet af det sidste halve århundrede.

Men trods faldet forbliver Frankrigs 67 millioner indbyggere glubske forbrugere af brødet.

Frankrigs 'Brødobservatorium' siger, at franskmændene gnasker sig igennem 320 baguetter af en eller anden form hvert sekund, i gennemsnit en halv baguette om dagen.

Men det er ikke udbudet af ​​baguettes, der er problemet, men kvaliteten.

"Det er meget nemt at få en dårlig baguette i Frankrig. Det er den traditionelle baguette fra det traditionelle bageri, der er i fare. Det handler om kvalitet ikke kvantitet," sagde Marine Fourchier bosiddende i Paris.

Bagere over hele Frankrig er ikke overraskede over meddelelsen.

Asma Farhat, bager ved Julien's Bakery nær Paris' Champs-Elysee Avenue, sagde: "Selvfølgelig skal den være på listen, fordi baguetten symboliserer verden. Det er universelt. Hvis der ikke er nogen baguette, kan du ikke få et ordentligt måltid. Om morgenen kan du riste det, til frokost er det en sandwich, og så ledsager det aftensmaden".

Selvom baguetten er kendt for at være typisk fransk, siges den at være opfundet af den wien-fødte bager August Zang i 1839. Baguetten slutter sig til kimchi, jamaicansk reggae, yoga og omkring 600 andre traditioner fra mere end 130 lande på listen.