Frygtelige tilstande i Mariupol: Afskåret fra omverdenen

23/3/22 04:55

Ida Hansson

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022
Ukrainere, der er fanget i den belejrede by Mariupol, lever under umenneskelige forhold.

Zelensky har udtalt, at omkring 100.000 mennesker stadig er i den belejrede by Mariupol, fanget 'under umenneskelige forhold', mangler forsyninger og er under konstant angreb. Det skriver DailyMail.

I sin faste aftentale sagde den ukrainske præsident, at en gruppe, der flygtede ad en aftalt humanitær rute, 'blot blev fanget af besætterne.'

"Der er omkring 100.000 mennesker i byen - under umenneskelige forhold, i en fuldstændig blokade, ingen mad, ingen vand, ingen medicin, under konstant beskydning," tilføjede han. 

Ydermere sagde Zelensky, at russerne havde sagt ja til ruten på forhånd.

To 'superkraftige bomber' ramte Mariupol i går, da embedsmænd forsøgte at evakuere tusindvis af civile fra den belejrede by, der er blevet beskrevet som et 'helvedeslandskab fyldt med døde kroppe' af humanitære arbejdere.

Da evakueringen gik i gang, ramte de to bomber havnebyen, sagde lokale embedsmænd uden at sige, om de dræbte nogen. "Det er klart, at besætterne ikke er interesserede i byen Mariupol, de ønsker at jævne den med jorden, for at reducere den til aske," sagde de.

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

 

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Foto: Shutterstock/Mariupol 2022

Mariupol har nu været omringet og under belejring i mere end tre uger – afskåret fra mad, vand, elektricitet og forstærkning og konstant beskudt i et forsøg på at tvinge forsvarerne til at overgive sig. Flere forsøg på at evakuere civile langs 'humanitære korridorer' er mislykkedes.

I weekenden havde Moskva tilbudt sikker passage ud af Mariupol: en korridor, der fører østpå til Rusland, en anden går mod vest til andre dele af Ukraine, til gengæld for byens overgivelse før daggry mandag. Ukraine afviste blankt tilbuddet i god tid før deadline.

Embedsmænd i Mariupol sagde den 15. marts, at mindst 2.300 mennesker var døde i belejringen, hvoraf nogle var begravet i massegrave. Der har ikke været noget officielt skøn siden da, men tallet frygtes at være langt højere efter yderligere seks dages bombardement.

For dem, der er tilbage, er forholdene blevet brutale. Bomberne har afskåret Mariupols elektricitet, vand og madforsyninger og afbrudt kommunikationen med omverdenen, hvilket har kastet beboerne ud i en kamp for overlevelse. Nye kommercielle satellitbilleder viste røg, der steg op fra bygninger, der for nylig blev ramt af russisk artilleri.

Mariupol havde en før krigen en befolkning på cirka 430.000. Omkring en fjerdedel menes at være rejst i krigens første dage, og titusinder flygtede i løbet af den seneste uge via de humanitære korridorer. Andre forsøg er blevet forpurret af kampene.