Giftigt for både mennesker og dyr: Her skal du ikke bade!

05/08/2023

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Kommunen fraråder al badning i området.

Mest læste i dag

I øjeblikket skal man holde sig fra næsten alle søer i Ringsted Kommune. De er nemlig blevet ramt af blågrønalger, som kan være giftige for både mennesker og dyr.

Ringsted Kommune har i den forbindelse været ude med en advarsel mod at bade.

Derudover har kommunen sat skilte op med teksten "badning frarådes" ved fire ud af fem badesøer, mens de afventer, at der sker en naturlig udvikling i søerne, så algerne forsvinder.

Det skriver TV2 Øst.

Senest var det Gyrstinge Sø, der fik et skilt op med ovennævnte tekst, idet søen var det seneste skud i stammen, der var blevet ramt af de giftige alger.

Derfor er det nu kun Hvidsø, som ikke er blevet ramt af de giftige alger.

"Vi fraråder badning de steder, hvor der er blågrønalger og dermed cyanobakterier, fordi man kan blive syg af det," siger vandløbsmedarbejder i Ringsted Kommune Mads Brødsgaard Andersen til TV2 Øst.

Spredningen er blevet sporet tilbage til den populære badesø Haraldsted Lillesø, hvor Ringsted Kommune siden onsdag har frarådet, at man bader.

Ifølge Miljøstyrelsen kan der være alger i badesøer i juli og august, hvorfor det er vigtigt, at man holder øje med skilte, der fraråder badning i området.

Det er især børn, man skal holde langt væk fra de giftige alger i badevandet, idet de reagerer på mindre mængder af gift, samt fordi der er større chancer for at blive ramt af alger, hvis man leger i vandet.

Advarslen omfatter videre vores firebenede venner, da de ofte drikker store mængder vand fra søer og kyster.

Ifølge Miljøstyrelsen vil algerne typisk berøre huden, når man er i vandet, og man kan derfor opleve kløe og irritation, hvis man er blevet ramt af alger.

Derudover kan symptomerne på, at man er blevet forgiftet af alger, være hovedpine, feber og kvalme.

Anbefalet til dig