God nyhed til 41.000 danskere: Hverdagen ændrer sig

21/12/20 13:41

Christian Granhøj Skouboe

Snart bliver der tid til andet end at arbejde. Foto: Shutterstock
Nu ændres hverdagen for mange tusinde danskere.

Et flertal i Folketinget har i dag vedtaget en ret til tidlig pension for borgere, der har været mange år på arbejdsmarkedet.

Loven betyder, at lidt over 41.000 personer i 2022 får ret til at trække sig tilbage før pensionsalderen. Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, får man ret til at trække sig tilbage tre år før folkepensionen, mens 42 og 43 år giver ret til, at man kan gå fra et eller to år før folkepensionen.

Regeringen vurderer, at 24.000 vil benytte retten, og at 6.000 af dem vil komme fra beskæftigelse, mens resten vil komme fra efterløn og andre overførselsindkomster, oplyses det af Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse. 

80 procent af de, der får retten, er ufaglærte eller faglærte, eksempelvis slagteriarbejdere, håndværkere og SOSU-assistenter.

Lemper krav

Desuden bliver kravene til seniorpensionsordningen lempet fra 15 timer om ugen til 18 timer om ugen, så flere kan få gavn af den. 

”For første gang i årtier udvider vi nu lønmodtagernes rettigheder. Når vi beder danskerne om at arbejde længere, er vi også forpligtet til at tage hensyn til, at nogle arbejdsliv slider mere end andre, og at nogle begynder tidligere på arbejdsmarkedet end andre. Nu får lønmodtagere og selvstændige, med lange og ofte hårde fysiske arbejdsliv, bedre muligheder for at trække sig tilbage, inden de er slidt ned til sokkeholderne. Det er kun retfærdigt, at vi får rettet op på den skævhed i pensionssystemet.” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Man kan anmode om den nye tidlig pension fra 1. august 2021, og de første får udbetalt tidlig pension fra januar 2022. Udbetaling Danmark skal administrere ordningen, fortæller Beskæftigelsesministeriet i pressemeddelelsen.