Gode tips: Sådan sparer du energi og penge midt i leveomkostningskristen

05/09/2022

Naja Radik

Foto: Shutterstock
Her er de gode råde til at spare penge.

Mest læste i dag

Det er deprimerende, men det er fakta - familier over hele landet, ja faktisk det meste af Europa, står over for enorme stigninger i deres energiregninger denne vinter. 

Men et forbrugerråd, har foreslået en række tips til, at hjælpe husholdninger med at klare sig, herunder enkle tricks med apparater, der kan gøre en forskel. 

Her er hvad eksperterne anbefaler: 

Reducer omkostningerne til vaskemaskinen

De gennemsnitlige omkostninger ved at køre en vaskemaskine årligt vil stige. 

Forbrugerrådet foreslår, at sænke omkostningerne ved at vente, indtil du kan fylde maskinen til cirka 80 procent kapacitet, i stedet for gentagne gange at vaske mindre mængder. 

Hvis tøjet ikke er plettet, skal du overveje, at vaske ved 30 grader, da det vil reducere energiforbruget med 38 procent i gennemsnit, sammenlignet med en 40 graders vask, mens en 20 graders vask vil bruge 62 procent mindre energi.

Reducer tørretumbler omkostninger

Forbrugerrådets beregninger viste, at prisen på en gennemsnitlig tørretumbler vil stige markant, mens kondensatortumblere kræver mere strøm. 

Den nemmeste måde at spare på er, at genoverveje, hvordan du kan tørre vasketøjet effektivt, for eksempel hænge vasketøjet udenfor på en tørresnor. 

Vær dog opmærksom på fugt og skimmelsvamp, der kan komme ved tørring af vasketøj indendørs ofte, og sørg for at åbne vinduerne. 

Brug din opvaskemaskine korrekt

Forbruggerrådet foreslår at sikre, at opvaskemaskinen ikke er over eller under fyldt, at vaske fulde maskiner i stedet for at starte den ved blot et par genstande og at køre den på øko-indstillingen. 

Mens opvask i hånden kan virke som en billigere mulighed, bruger håndvask faktisk mere vand end en opvaskemaskine.

Køleskabsfrysere

For at sikre, at dit køleskab med fryser kører så effektivt som muligt, foreslår de rengøring af kondensator spolerne på bagsiden, da støv spolerne kan forhindre køleskabet i at køle ordentligt. 

Hvis du har beskadigede dørtætninger, er det vigtigt at udskifte dem, så kold luft ikke kan slippe ud, og sikre, at maden afkøles ordentligt inden nedkøling. 

Ovne

Det er muligt at reducere omkostningerne ved at tilberede større mængder mad ad gangen og spise dem som måltider spredt over hele ugen i stedet for at tænde ovnen hver dag. 

Du kan optø frossen mad i køleskabet på forhånd, så din ovn ikke behøver at arbejde så hårdt for at tilberede den. 

Desuden er det en god idé, at fjerne de bageplader der ikke bruges, fra ovnen, da den ellers skal bruge mere energi på at varme op.

Mindre genstande såsom frituregryder eller mikrobølgeovne kan være mere omkostningseffektive end almindelige ovne, til madlavning af mindre genstande.

Det skriver Chronicle Live.

Anbefalet til dig