Godt nyt: Disse danskere kan få tusindvis af kroner ekstra om måneden i 2023

Af: Thea Andersen

|

18/11/2022

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En særlig gruppe danskere kan få flere penge udbetalt om måneden fra starten af det nye år.

Mest læste i dag

Der er endelig godt nyt for boligmarkedet. Renten er faldet markant på kort tid. Og det kan aflæses i købernes budgetter.

For et gennemsnitligt hus til 2,4 mio. kroner er den månedlige ydelse faldet med helt op mod 2.500 kroner om måneden sammenlignet med for godt en måned siden. For gennemsnitslejligheden til 2,83 mio. kroner er ydelsen faldet med op til 3.000 kroner, skriver Dagens.dk.

For en måned siden tårnede den lange rente på 6 %, mens boligfinansieringen nu kan lukkes med et fastforrentet lån på 4 %.

Realkredit Danmarks cheføkonom har i en beregning for Home taget udgangspunkt i at låne 1 million kroner.

”Ydelsen er faldet ganske pænt. Et lån på 1 mio. kroner er blevet små 330 kroner billigere om måneden, hvis man betaler afdrag og i dag vælger et 4 %-lån mod et 5 %-lån for en god måneds tid siden. Det var vores anbefalede lån dengang,” siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig i Realkredit Danmark.

Besparelsen er endnu større, godt 560 kroner, hvis man sammenligner med 6 %-lånet, forklarer han videre.

”Ser vi på den afdragsfrie variant er den månedlige ydelse efter skat faldet med næsten 580 kroner – fra 5 % til 4 % - og med 1060 kroner fra 6 % til 4 %,” siger Christian Hilligsøe Heinig.

Betydningsfuldt rentefald

Ejendomsmæglerkæden Home fremhæver, at det aktuelle rentefald er vigtigt for boligmarkedet, hvor både handler og priser har peget nedad den seneste tid – og især nogle af de steder i landet hvor huse og lejligheder er dyrest.

”Der er mange kroner til forskel om lånet hedder 6 % eller 4 %, men der er også en psykologisk effekt, når renten er faldet som nu. Køberne og sælgerne har fået tudet ørene fulde af de stigende renter længe, og det har ramt interessen for både at købe og sælge. Med en lavere rente kan køberne godkendes til en dyrere bolig – og flere ’tør’ måske købe,” siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home.

Sælgerne kan på den anden side føle, at presset på dem for at sætte prisen ned eller give afslag letter en smule. En del sælgere har allerede justeret priserne, og afslagene ved handel er steget de seneste måneder.

Købere på pause aktiveres?

Knap 40 % af køberne med købsplaner det næste halve år afventer i øjeblikket som følge af højere renter og inflation, viser det seneste køberbarometer fra Home i samarbejde med YouGov.

”Rentefaldet, lavere boligpriser og et langt større udvalg af boliger kan måske aktivere flere købere med planer og behov for at finde et hjem,” siger Michael Dalsager fra Home.

Realkredit Danmark peger på, at den seneste tids faldende renter er positivt nyt, men boligmarkedet er fortsat udfordret af en udhulet købekraft og af, at renterne - trods den seneste tids fald - stadig har oplevet en kraftig stigning gennem 2022.

Anbefalet til dig