Godt nyt til 230.000 danskere: Nu kommer der flere penge

20/2/23 06:27

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Nu er der godt nyt til mange danskere. Lønnen vil nemlig stige nu.

Dansk Industri og fagforeningssammenslutningen CO-industri er efter længere tids forhandlinger nået til enighed om overenskomsterne for industrien, som kommer til at gælde de næste to år.

Efter et år, der i høj grad har været præget af en høj inflation, har flere danskere haft svært ved at få pengene til at række, da lønningerne ganske enkelt rækker kortere end før.

Derfor er det også primært dette, der har været fokus i de seneste forhandlinger om overenskomsterne for industrien, skriver Ekstra Bladet.

Søndag har parterne på et pressemøde i Industriens Hus afsløret, at man nu er blevet enige om en lønstigning, der lyder på mindst fire procent over de to år, som aftalen dækker.

"Det er den største stigning i mindstelønnen i al den tid, vi har haft industriens overenskomster. Når den får så stort et nøk opad, er det et meget klart signal om, hvor snittet skal lægges, når der skal forhandles løn på virksomhederne," lyder det fra Mads Andersen, næstformand i CO-industri, i en pressemeddelelse.

Den nye aftale, der blev indgået søndag, kommer til at få stor betydning for en lang række danskere, da den dækker over 6.000 virksomheder og cirka 230.000 medarbejdere, men den vil dog have betydning for endnu flere.

Overenskomsten for de privatansatte på industriens område er nemlig et såkaldt gennembrudsforlig.

Det vil sige, at det er et forlig, der danner den økonomiske rammer for de øvrige overenskomster, der skal forhandles for de privatansatte. Dette vil komme til at ske i løbet af foråret.

Nu er det op til medlemmerne i de berørte fagforbund og arbejdsgiverne at finde ud af, om de kan stemme for aftalen eller ej.