Godt nyt til danskerne: Populært fradrag hæves

06/1/21 07:48

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Et af de fradrag, som danskerne er glade for, hæves nu.

Det kan godt betale sig at tænke over om du skal have lavet noget ekstra i hjemmet i løbet af 2021, der er nemlig sket det at regeringens finanslov hæver både håndværkerfradraget og servicefradraget til 25.000 per person i 2021

Der er dog den hage at håndværkerfradraget stadig skal bruges til energirenoveringer og klimatilpasning af boligen.

Det er sket under overskriften ”En grøn genstart af Danmark” da finansminister Nicolai Wammen præsenterede finansloven, og som en del af det, så sker der næsten en fordobling af håndværkerfradraget og næsten en firedobling af servicefradraget i 2021.

Historien bag håndværkerfradraget er at det i 2018 blev lavet om til noget permanent, i stedet for de periodevise vedtagelser, men det blev også gjort grønt, og giver dig fradrag for arbejdslønnen til håndværkeren, og altså ikke materialerne.

Det der udløser et eventuelt fradrag kan være ting som: Opsætning af solceller, omfangsdræn, ventilation, opsætning af varmepumper og isolering af ydervægge og tag.

Hvad med lejeboliger og sommerhuse?

Ja det kan du faktisk, fradraget gælder for alle typer af boliger, og hvis du bor til leje, så kan det være sådan at du kan foretage forbedringer og for fradrag, men husk lige at kigge nærmere på lejekontrakten, for normalt er det udlejer der har vedligeholdelsespligten.

Men der er en del der ikke ved at det kan bruges til alle slags boliger, og endda også hvis du har en bolig i udlandet, hvilket sagtens kan være et sommerhus, som kan ligge i Frankrig eller Spanien.

Dog er der det krav at du skal betale ejendomsværdiskat for at opnå håndværkerfradrag for sommerhuset.

Der er også den mulighed at du benytter din ægtefælles håndværkerfradrag, og det kan sagtens ske uden at ægtefællen står som ejer af huset, blot at I var ægtefolk da arbejdet blev lavet.

Hvis du ejer et sommerhus sammen med andre, så kan alle ejerne der betaler ejendomsværdiskat få et fradrag på 18.500 i 2021, men kun på lønudgifterne. Derfor kan du selv lade fukssvansen ligge og få professionelle til at klare opgaven.

Her gælder særlige regler

Der er mange der ikke ved at de kan bruge fradraget når de bor til leje, dog er der nogle specielle regler der gør sig gældende for folk der bor i netop den slags boliger.

Hvis du er lejer, så skal du selv betale regningen, hvilket betyder at du ikke kan få et fradrag for en betaling hvis den sker via din husleje, eller din vedligeholdelseskonto, eller fra boligforeningen.

"Du skal ud over det have ret til at foretage vedligeholdelsen, af den årsag at udlejer ejer den bolig du bor i, og du har brugsretten, men ikke altid ret til at lave hvad du vil i lejemålet, men det vil fremgå af kontrakten. Derfor kan det være nødvendigt med det rette specialiserede værktøj, som f.eks. en dekupørsav eller en vinkelmåler;" oplyses det"

Hvis du bor i en ejerlejlighed, så skal du også have ret til vedligeholdelsen, hvilket så i modsætning til lejeboligerne ikke fremgår af en kontrakt, men af vedtægterne i foreningen, og her er det spørgsmålet hvem der har råderetten til at vedligeholde, om det er dig som beboer, eller foreningen du bor i.