Godt nyt til disse danskere: I 2024 bliver dette muligt

Af: Mie M.B

|

15/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fra midt 2024 bliver regel ændret

Mest læste i dag

I fremtiden vil danskere, der ønsker at donere blod, ikke blive underkastet køns- eller seksualitetsbegrænsninger. Dette indebærer, at mænd, der har sex med mænd, får lettere ved at blive godkendt som bloddonorer, ifølge oplysninger fra Sundhedsministeriet til Altinget.

Beslutningen er truffet på baggrund af en vurdering fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som konkluderer, at der ikke er faglige hindringer for at lempe reglerne for bloddonation for mænd, der har sex med mænd. Den nuværende regel, der kræver en fire måneders karantæne efter sidste samleje mellem mænd, er blevet kritiseret for at diskriminere og stigmatisere homoseksuelle mænd.

Den nye tilgang vil indebære, at alle personer, uanset køn eller seksualitet, der har haft analsex med en ny partner inden for de seneste fire måneder, vil have en karantæneperiode, hvis de ønsker at donere blod. Reglerne vil ikke specifikt nævne køn eller seksualiteter.

Sundhedsministeriet forventer, at de nye karantæneregler vil blive indført fra midten af 2024.

Denne ændring blev først varslet i august af sundhedsordførere fra regeringspartierne under Copenhagen Pride. Dengang kaldte de reglerne for bloddonation, der diskriminerer homoseksuelle, for "på høje tid at ændre." Ordførerne nævnte også, at antallet af bloddonorer falder, og flere blodbanker oplever periodisk blodmangel.

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig