Gør dit barn dette 20 minutter hver dag, klarer det sig bedre hele livet

Af: Ida Hansson

|

21/07/2023

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er ikke meget der skal til, men det har en kæmpe effekt.

Lige nu læser andre også

Danske børn og unge er elendige læsere. Den internationale læseundersøgelse Pirls afslører, hvor slemt det står til med deres læseevner og sprogfærdigheder.

Årsagen er dels brugen af sociale medier, som stjæler børns tid og evnen til fordybelse og indlæring. Corona-situationen har gjort det endnu værre. De lange hjemsendelser medførte et yderligere læringstab.

Nyt site hjælper forældre med råd og viden

Et helt nyt site 20omdagen.dk samler viden og tips til forældre om, hvordan de får deres børn og unge til at læse bøger. Danske forlag har udvalgt fysiske bøger, digitale bøger og lydbøger og inddelt dem i aldersgrupper, så det er nemt for forældre og børn at komme i gang med gode, alderssvarende bøger. Det er forældrenes opgave at gøre læsning til en fast del af hverdagen.  

Læsning forbedrer barnets livschancer hele vejen rundt

Undersøgelser viser, at børn, der læser 20 minutter eller mere hver dag udvikler bedre sprogfærdigheder, de bliver bedre til at formulere sig præcist, har mere selvtillid, større chance for at få en uddannelse og bedre mulighed for at få en attraktiv partner senere i livet. Det oplyser Book Solutions ApS i en pressemeddelelse.

Mennesker, der læser skønlitteratur, lever i gennemsnit to år længere [3]. Læsning betyder med andre ord alt, og 20 minutter om dagen er nok.

Fem skridt kan gøre barnet til en stærk læser:

  • Gør læsning til et fast ritual i hjemmet på linje med aftensmad og tandbørstning

  • Læs højt for mindre børn, og læs selv, når større børn læser deres 20 minutter om dagen

  • Gør bøger let tilgængelige i hjemmet

  • Tal om bøger. Spørg dit barn, hvad det læser, fortæl hvad du selv kan lide at læse

  • Tag børnene med på biblioteket og giv jer tid til at bladre i bøger og tegneserier

Forældres opgave at gøre læsning til et fast ritual i hjemmet

”Frem til 1989 var det tilladt at køre uden sikkerhedssele, og det blev betragtet som helt okay at ryge tobak i bilen, selvom børnene kørte med. Set i bakspejlet var begge dele totalt uansvarligt, og vi reagerede alt for sent. Nu står vi over for en lignende milepæl. Når vi har givet en generation af unge lov til at bruge flere timer om dagen på sociale medier, er der ikke tid til at læse bøger. Og når børn og unge ikke er dygtige læsere, er det også sværere for dem at følge med i skolens andre fag, og den negative spiral er sat i gang,” udtaler Thomas Schnoor, der er direktør i Book Solutions.

”Sommerferien er en oplagt lejlighed for at opbygge sunde læsevaner og tage hånd om et problem, som både er individuelt og et samfundsanliggende.”

Pisas undersøgelse viser, at børn, der læser 20 minutter om dagen hver dag, kan rykke sig et helt skoleår i læsefærdigheder [4]. Hvis du kan læse, kan du alt!

Anbefalet til dig