Grænsehandlen åbner igen: Så mange varer må du tage med

12/6/20 06:30

Christian Granhøj Skouboe

Shoppeture langs de danske grænser er en favorit blandt mange danskere. Foto: Shutterstock
Mandag åbner grænsehandlen igen. I den forbindelse har Toldstyrelsen samlet et overblik over mængden af grænse-øl, -spiritus og cigaretter, man må medbringe.

Fra mandag 15. juni åbner grænsen til Tyskland igen, hvilket betyder at mange danskere rejser syd for grænsen for at købe ind. Overvejer man selv at medbringe varer sydfra, er det godt at vide, hvor meget øl, vand og spiritus man må have med hjem til Danmark, fortæller kontroldirektør i Toldstyrelsen, Preben Buchholtz, i en pressemeddelelse. 

"Overvejer man at hente varer syd for grænsen, skal man tænke sig om en ekstra gang. Man må kun tage varer afgiftsfrit med hjem til eget forbrug – altså det, man selv skal bruge," siger Preben Buchholtz.

Det er til eget brug, når det kun er dig, medlemmer af din husstand eller dine private gæster, der bruger varerne. Det er ikke eget brug, hvis du for eksempel sælger varerne i en idrætsklub eller på en arbejdsplads. Det er heller ikke til eget forbrug at købe varer på vegne af andre.

Hvis man overtræder reglerne for, hvor meget man må have med uden at betale afgifter, får man en bøde. Bliver man stoppet ved grænsen, vil man kunne blive spurgt om, i hvilken anledning man har medbragt sine varer.

Så meget må du tage med

Danmark følger EU’s vejledende mængder for, hvor meget man kan have med til sig selv af tobaksvarer, spiritus, hedvin, bordvin og øl. Herunder kan man se de specifikke mængdebegrænsninger:

Herunder kan du se de enkelte varer samt den mængde, du må have med. 

  • Cigaretter 800 stk. 
  • Cigarer200 stk.  
  • Cigarillos (max. 3 g/stk.)400 stk.  
  • Røgtobak 1 kg  
  • Spiritus10 liter (over 22 pct. alkohol samt drikkevarer tilsat spiritus)
  • Hedvin 20 liter (på eller under 22 pct. alkohol, fx portvin og sherry)  
  • Bordvin 90 liter (fx rød-, hvid- og rosévin, heraf højst 60 liter mousserende vin)  
  • Øl (og ølbaseret cider)110 liter - det svarer til cirka 330 dåser øl for en privatperson.