Gravide presset til alkohol: “Det er en usund kultur”

Af: Mie M.B

|

09/01/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hverken graviditet eller helbredsproblemer bliver godtaget som undskyldninger for ikke at drikke

Lige nu læser andre også

Mens mange danskere forsøger at forbedre deres sundhed og mindske usunde vaner i januar, såsom alkoholforbrug, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at det kan være udfordrende at opretholde disse gode intentioner i Danmark. Det skriver TV2.

Undersøgelsen, der involverede over 3000 danskere mellem 18 og 74 år, afslører, at næsten halvdelen af de voksne danskere har oplevet at blive presset til at drikke mere alkohol, end de har lyst til. Ifølge Peter Dalum, projektchef hos Kræftens Bekæmpelse, afspejler dette en udfordrende alkoholkultur i Danmark, hvor det er svært at undlade at drikke, selvom man ikke har lyst.

"Det er en ekskluderende og usund kultur, som vi må få ændret," udtaler Peter Dalum og håber, at undersøgelsen vil udløse en debat om den danske alkoholkultur.

Undersøgelsen afslører også, at 43 procent af de adspurgte ikke accepterer manglende lyst som en gyldig grund til at undlade at drikke, og to ud af ti føler, at hverken bilkørsel eller graviditet betragtes som gyldige undskyldninger for ikke at drikke.

Danskernes alkoholforbrug ligger stadig højt sammenlignet med andre europæiske lande, selvom det generelt er faldet siden 1980'erne. Peter Dalum mener, at Danmark er "alkoholblind" og opfordrer til at udfordre den nuværende kultur.

Rikke Rømming Thomsen, der valgte at stoppe med at drikke alkohol af sundhedsmæssige årsager, deler hendes erfaringer om at gå imod normen og opfordrer andre til at tage skridtet, da det er "okay, og vi er flere og flere, der tør sige, at jeg ikke har lyst til at drikke alkohol."

Anbefalet til dig